четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕлвис е починал от генетичен дефект на сърцето

Елвис е починал от генетичен дефект на сърцето

С помощта на съвременни методи за ДНК анализ учени откриха от какво всъщност е починал Елвис Пресли – той е имал генетично заболяване – хипертрофична кардиомиопатия. Анализът е извършен в рамките на проекта Dead Famous DNA (ДНК на починали знаменитости), съобщи британският в. „Мирър“. Изследвани са запазени косми от Елвис.

Заболяването се характеризира с удебеляване на вентрикуларната стена на сърцето. Причината за него е мутация на гени, свързани с производството на протеини, които участват в контракциите на миокарда. Заболяването често е причина за внезапна сърдечна смърт при млади спортисти.

Сред симптомите на хипертрофична кардиомиопатия са припадъци, стенокардия, виене на свят, затруднено дишане, нарушение на сърдечния ритъм и високо кръвно налягане. Въпреки това в 30 % от случаите болните не забелязват никакви симптоми. При Елвис Пресли всички характерни симптоми са били налице през последните години от живота му.

Независимо от начина си на живот и хранене, певецът все още е щял да умре млад. Навремето след кончината му дълго време имало подозрения и обвинения срещу неговия лекар. Смятало се, че преяждане и злоупотреба с наркотици са допринесли за преждевременната смърт на звездата.

ДНК-анализът показаа проблем в областта на 11-тата хромозома, свързана с хипертрофичната кардиомиопатия. Тя обикновено засяга мъжете между 20 и 40 г. А в 19-тата хромозома учените пък открили генетичен вариант, който увеличава риска от затлъстяване. Хромозома 17 на Елвис пък показа по-голям риск от глаукома. Той имал и друга дефектна хромозома, която предразполага към мигрена, казва д-р Стефан Кингсмор от Центъра по детска геномна медицина в Канзас, който извършил анализа.

Елвис умира в банята си на 16 август 1977 г. на възраст 42 г. По това време той страдал вече от високо кръвно налягане, увреждане на черния дроб и увеличаване на дебелото черво. Сега проектът „ДНК на починали знаменитости“ смята да се опита да анализира ДНК на Хитлер, Айнщайн и Мерилин Монро.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -