70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло

PRINT
плодова салата

Важно условие да се постигне пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма, а основна роля за поддържането на това равновесие в тялото има храната, която консумираме, казва специалистът по лечебно хранене Георги Славов. Съвършеното съотношение за човешкото здраве е храните, които се консумират, да бъдат 70-80% алкализиращи и 20-30% киселинообразуващи.

Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

Месо, варива повишават киселинността в тялото

Славов посочва, че във втората група попадат месото, пастьоризираните млечни продукти, голяма част от зърнените и бобовите храни, рафинираните продукти. Месният протеин е по-трудно смилаем. За да се разгради до аминокиселини, чрез които тялото да изгради отново белтък, организмът изминава сложен и дълъг храносмилателен процес, който изчерпва жизнено важна енергия. Консумирането на голямо количество протеини от този тип води до висока киселинност на организма.

Средите в човешкото тяло – слюнката, тънките черва, дебелото черво, лимфата, урината и кръвта, са леко алкални. Единствената киселинна среда е в стомаха и там започва разграждането на белтъците. Консумирането на прекомерно количество киселинообразуващи храни води до сериозно отслабване на здравето, тъй като те дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт, твърди диетологът. Тялото се опитва да я предпази и започва да отделя слуз, която се натрупва в организма и задръства системите. Това предизвиква възпаление, а колкото повече се възпаляват тъканите, толкова повече се възпаляват и жлезите с вътрешна секреция. Този порочен кръг неизбежно отслабва съпротивителните сили на тялото.

Плодове, зеленчуци пречистват организма от токсините

Затова диетологът препоръчва да се консумират повече алкализиращи храни, като плодове, зеленчуци и някои зърнени храни. Те имат свойството да пречистват тялото от натрупаните отпадни вещества. Винаги започвайте деня с тях, защото сутрин тялото е по-киселинно, съветва той. Според него през лятото е добре да се консумират повече плодове и зеленчуци, които са противоположност на топлото време. Зимата приемайте повече топли и засищащи храни, за да успеете да стоплите организма.

От голямо значение е и настроението, с което готвим и начинът, по който се храним – те придават положителен – алкален, или отрицателен – киселинен, заряд на храната. Удоволствието, смехът, щастието и сънят са алкалообразуващи. Тревогите, гневът, омразата, завистта и липсата на сън, са киселинообразуващи. Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло беше последно модифицирана от: август 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *