вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоХранене70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло

70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло

Важно условие да се постигне пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма, а основна роля за поддържането на това равновесие в тялото има храната, която консумираме, казва специалистът по лечебно хранене Георги Славов. Съвършеното съотношение за човешкото здраве е храните, които се консумират, да бъдат 70-80% алкализиращи и 20-30% киселинообразуващи.

Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

Месо, варива повишават киселинността в тялото

Славов посочва, че във втората група попадат месото, пастьоризираните млечни продукти, голяма част от зърнените и бобовите храни, рафинираните продукти. Месният протеин е по-трудно смилаем. За да се разгради до аминокиселини, чрез които тялото да изгради отново белтък, организмът изминава сложен и дълъг храносмилателен процес, който изчерпва жизнено важна енергия. Консумирането на голямо количество протеини от този тип води до висока киселинност на организма.

Средите в човешкото тяло – слюнката, тънките черва, дебелото черво, лимфата, урината и кръвта, са леко алкални. Единствената киселинна среда е в стомаха и там започва разграждането на белтъците. Консумирането на прекомерно количество киселинообразуващи храни води до сериозно отслабване на здравето, тъй като те дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт, твърди диетологът. Тялото се опитва да я предпази и започва да отделя слуз, която се натрупва в организма и задръства системите. Това предизвиква възпаление, а колкото повече се възпаляват тъканите, толкова повече се възпаляват и жлезите с вътрешна секреция. Този порочен кръг неизбежно отслабва съпротивителните сили на тялото.

Плодове, зеленчуци пречистват организма от токсините

Затова диетологът препоръчва да се консумират повече алкализиращи храни, като плодове, зеленчуци и някои зърнени храни. Те имат свойството да пречистват тялото от натрупаните отпадни вещества. Винаги започвайте деня с тях, защото сутрин тялото е по-киселинно, съветва той. Според него през лятото е добре да се консумират повече плодове и зеленчуци, които са противоположност на топлото време. Зимата приемайте повече топли и засищащи храни, за да успеете да стоплите организма.

От голямо значение е и настроението, с което готвим и начинът, по който се храним – те придават положителен – алкален, или отрицателен – киселинен, заряд на храната. Удоволствието, смехът, щастието и сънят са алкалообразуващи. Тревогите, гневът, омразата, завистта и липсата на сън, са киселинообразуващи. Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -