Любителите на кафето по-рядко имат атеросклероза

PRINT
кафе кофеин

По принцип пием кафето, за да се ободрим. Ароматната напитка обаче има и доста други предимства. Сега учени установиха, че кафето има още едно качество – поддържа артериите чисти от плака.

Така изпивайки до 2-3 чашки от топлата напитка дневно, човек несъзнателно се грижи и за кръвоносните си съдове, установиха корейските учени. Експертите изследвали повече от 25 000 души. При доброволците, които пият умерени количества кафе (3-5 чаши кафе), е по-малко вероятно да се появят симптоми на сърдечно заболяване. Това доказва положителния ефект на кафето за сърдечно-съдовата система, предаде Би Би Си.
Въпреки това някои учени свързват кафето с повишен холестерол и високо кръвно налягане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето има обезболяващ ефект, сравним с този на морфина! 
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза 
Кафето с още една полза – чисти токсините в клетките 

Последното проучване на практика не добавя повече яснота по отношение на ползите и вредите от кафето. Корейските експерти анализирали коронарните артерии. При исхемичната болест на сърцето в коронарната артерия има отложена плака. В рамките на изследването учените сканирали артериите. Снимките показали калциеви отлагания по стените им. Интересното е, че никой от доброволците нямал външни признаци на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това при един от 10 души се наблюдавали калциеви отлагания. Тази информация била сравнена с нивата на консумацията на кафе.

Взети били предвид и други рискови фактори – пушене, физическа активност, наличието на сърдечно болни в семейството. Така се изяснило, че любителите на кафето имат по-малко калциеви отлагания в коронарните артерии, отколкото тези, които пият много кафе или изобщо не пият. Засега учените не могат да кажат защо точно кафето помага за поддържане на артерията в добро състояние.

Източник: ВВС

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Любителите на кафето по-рядко имат атеросклероза беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *