Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза

PRINT
хапче лекарства

Ако се налага да приемате сутрин хормони на щитовидната жлеза, например заради нейната понижена функция, в никакъв случай не ги пийте едновременно с кафето. Ободряващата напитка забавя усвояването на хормона тироксин и дори намалява ефекта от приемането им с хапчета. Така в кръвта попада по-малко от очакваната концентрация.

Препоръчвам на пациентите си да приемат лекарството с вода, казва д-р Волфганг Весяк, председател на Професионалния съюз на немските лекари по вътрешни болести. Дори ако човек изпие минути след хапчето чаша кафе, то може да накърни усвояването на хормоните. Не е необходимо пациентите с хипотиреоидизъм да се отказват напълно от кафето, но е редно да се изчака поне половин час след приема на препарата и едва тогава да се пие кафе и да се закусва.

Така млечните продукти или плодовите сокове няма да попречат на усвояването на хормоните. За тях също се знае, че имат блокиращ ефект по отношение на тироксина.

За понижена функция на щитовидната жлеза се говори, когато тя не отделя достатъчно хормони. Стига се до забавяне на обмяната на веществата (метаболизма). Симптомите могат да бъдат запек, наддаване на тегло без промяна на храненето или проблеми с оросяването. След диабета това е най-често срещаното заболяване на обмяната на веществата. Жените страдат от него по-често, отколкото мъжете. Причината за хипотиреоидизма може да е и автоимунно заболяване.

Източник: Netdoktor

[Общо: 38    Средно: 3.1/5]
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза беше последно модифицирана от: юли 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *