петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХормонът на щастието помага на деца аутисти

Хормонът на щастието помага на деца аутисти

По-високите нива на хормона окситоцин, известен още като хормон на щастието, се свързват с добри социални умения, както при здравите деца, така и при тези с аутизъм, заявяват учени, които публикуват изводите си в специализираното издание Psych Central. Преди дори се е смятало, че ниските нива на окситоцин са причина за аутизъм. Едно ново проучване на изследователи от Медицинския университет в Станфорд установило, че дефицитът на този хормон не е същинската причина за аутизма, но затова пък той може да развива социалните умения на малчуганите с това заболяване.

Учените изследвали деца с аутизъм, техните братя и сестри, а също и деца, които нямали аутизъм. Било установено, че по-високите нива на окситоцин подобрява уменията за общуване и в трите групи. „Изглежда, че окситоцинът е универсален регулатор на социалните взаимодействия. Той е важен за нормалното развитие на деца със сериозни дефицити в социалните умения както е при аутизма“, казва авторът на проучването Карън Паркър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм 
Учени откриха прилика между аутизма и анорексията 
Учени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма
Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Всички деца с аутизъм страдат от липса на социални умения, но тези проблеми са най-сериозни при онези, които имат най-ниските нива на окситоцин в кръвта. Вярно е и обратното – тези смущения се наблюдават по-рядко при деца аутисти с високо съдържание на хормона в кръвта. Изследователите предупреждават, че са измервали концентрацията му в кръвта. В цереброспиналната течност тя може да е различна, но в настоящето проучване тя не е измервана.

Учените анализирали промените в гена, свързан с окситоциновия рецептор. Някои от вариациите му директно влияели върху социалните умения. Наред с това изследователите открили, че наследствеността влияе на нивата на окситоцин. Те смятат, че уменията за социално общуване най-вероятно се предават по наследство.

Източник: Psych Central

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -