Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

PRINT

Повечето деца с аутизъм страдат от специфично заболяване на стомашно-чревния тракт, съобщи проф. Артър Кригсман, детски гастроентеролог, който гостува в болница „Токуда“. Тук той прегледа 10 деца и обучава българските си колеги как правилно да поставят диагнозата.

Когато лекуваме стомашното възпаление, се подобрява и психиката

„Ние не знаем дали стомашното възпаление предизвиква аутизма, или обратното. Но знаем, че когато лекуваме гастроентестиналния тракт, настъпва значително подобрение в психичното състояние на децата и качеството им на живот“, заяви проф. Кригсман (на снимката вляво), който се е посветил на децата аутисти.

Патогенни бактерии в червата може да отключат аутизъм

Родителите му водели децата си аутисти, които имат проблеми в стомашно-чревния тракт – болки, разстройство. Оттам малките не можели да спят и ставали агресивни. Става дума за хронично заболяване, най-вероятно от автоимунен произход.

„То не може да се излекува напълно, а само да се потисне. Даваме медикаменти, които блокират възпалението, антибактериални лекарства и понякога имуносупресори“, поясни специалистът от САЩ.

За връзката между аутизъм и стомашни заболявания се знае отдавна

Връзката между двете заболявания – аутизма и стомашното, се знае от години в Америка. Все още не е изяснена връзката между тях, но се знае едно – лекува ли се стомаха, се повлияват добре и аутистичните прояви. „Проучванията в САЩ са още в начален стадий. Знаем само, че повечето аутисти имат стомашно-чревни симптоми. Погледнати с диагностична апаратура отвътре, те изглеждат като заболяване. По тънките черва има нещо като малки язвички. Прилича на болестта на Крон, макар че е различна“, пояснява проф. Кригсман. Засега й казват просто „свързан с аутизма ентероколит“.

Капсула помага за диагностиката на червата

тънки черва възпалениеИзследването на малките пациенти е с ендоскоп и специална капсула, която снима тънките черва отвътре, обяснява д-р Асен Петров, началник на гастроентерологията в „Токуда“. Процедурата се прави с упойка. След това специален софтуер пресъздава промените от възпалителните процеси.  С гастроендоскопските методи досега можехме да видим само горната част на храносмилателния тракт, горната част на дебелото черво и крайната на тънките черва, пояснява д-р Петров.

Традиционната диагностика не може да покаже отвътре дългите 6 м тънки черва. Изследването е свързано с допълнителни тестове и обща оценка на състоянието на пациентите. Възпаленията не са от външен причинител, макар че засега науката няма еднозначен отговор какъв точно е механизмът, който ги отключва. Хипотезата за автоимунен процес все повече се потвърждава с различни тестове – серологични, кръвни проби и имунологични изследвания. Има подозрения, че вируси или бактерии са първоначалните дразнители, но това не е доказано.

Синдромът на Аспергер е мека форма на аутизъм

Голяма част от имунните клетки са в червата

д-р Асен Петров гастроентерологВръзката между стомаха и мозъка е известна отдавна на науката. Много голяма част от имунната система се намира именно в червата, пояснява д-р Петров (на снимката). Всяка промяна в процесите в стомаха влияе върху развитието на централната нервна система. Има и други теории, които свързват психичните увреждания с инфекции или дори с натрупване на тежки метали в организма.

Лекарствата за възпаленията при аутизъм са от същия тип, който се използва например за язва или гастрит. Има и по-ново поколение медикаменти – т.нар. биологични, които се използват в ревматологията, но и в гастроентерологията. Новото за тях е комбинирането им с определени хранителни добавки. Има и специални диетични режими, които са непознати у нас и прилагането им тепърва ще се развива.

Аутизмът ставал все по-разпространен. В САЩ се смята, че вече на всеки 100 деца едно развива такива отклонения, казва д-р Петров.

Автор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *