сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПатогенни бактерии в червата може да отключат аутизъм

Патогенни бактерии в червата може да отключат аутизъм

Учени от Университета в Илинойс идентифицираха патогенни бактерии в червата, които увеличават риска от аутизъм. Те обръщат внимание, че патогените в стомашно-чревния тракт променят модела на развитие на мозъка и увеличават индивидуалния риск от развитие на личностни разстройства. Анализът им е стъпка напред в разгадаването на аутизма. 

Тристранната връзка между мозъка, бактериите в червата и стресовия хормон кортизол влияе върху начина, по който се предават информационните сигнали в орагнизма. Нашата работа води до извода, че промени в детството, свързани с дисбаланса на бактерии, гъбички и вируси в червата, може да се окажат причината за проява на симптоми на аутизъм, посочва Остин Мъд, основен автор на проучването.

Вижте още: Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Проучването е осъществено върху малки прасенца. Причината е, че мозъкът и стомашно-чревният тракт на тези животни приличат много сходни на човешките. Изследвани били фекалии от сукалчетата, за да се види дали бактериите от стомашно-чревния тракт засягат елементи на кръвта и мозъка. Така се установило, че наличието на бактериите Bacteroides и Clostridium в изпражненията води до повишена концентрация на вещества, участващи в сигналната активност на клетките. Такова вещество е например мио-инозитол.

Bacteroides се свързва и с повишена концентрация на креатин в мозъка. Друга бактерия – Butyricimonas се оказала свързана с аминокиселината N-ацетиласпартат (NAA) в мозъка. Ruminococcus пък намалявала концентрацията на тази аминокиселина. Същите бактерии влияели и на хормоните кортизол и серотонин. Всичко това доказва колко мощни са бактериите, засягащи човешкия мозък. Проучването на американските учени е публикувано в списанието Gut Microbes.

Пробиотици и безглутенова диета помагат при аутизъм

Аутизмът може да бъде повлиян положително чрез промяна на диетата на пациента, сочат нови изследвания от юни. Те установиха, че ако детето приема пробиотици и премине на безглутенова диета, това подобрява социалното му поведение. Положително се повлиява и способността му да изразява емоции.

Смята се, че това се дължи състояние, наричано „пропускливи черва“. Такива хора не приемат добра глутена (протеин в пшеницата и други зърнени култури). При състоянието „пропускливи черва“ (leaky guts) токсините и дори несмляна храна попадат в кръвта през пролуките в червата. Така може да стигнат до мозъка и да причинят симптоми на аутизъм.

Смята се, че пробиотиците укрепват лигавицата на червата. Авторът на изследването, д-р Кинруй Ли от Пекинския университет, заявява: „Усилията за възстановяване на чревната микрофлора се оказват наистина ефективни. Нашето проучване се занимава с приемането на пробиотици, пребиотици, промяна на диетата – например, на диети, съдържащи глутен и казеин. Всички имаха положително въздействие върху симптомите.“

Източник: Science Daily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -