сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи в Пирогов за гръбначни изкривявания

Безплатни прегледи в Пирогов за гръбначни изкривявания

Деца с неправилна стойка и гръбначни изкривявания могат да се консултират безплатно в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на „Пирогов“. Това съобщават от спешния институт. Поводът е 55-ият рожден ден на отделението, чиито ръководител е доц. д-р Красимира Казалъкова.
Безплатните профилактични прегледи са за деца между 7 и 18 години, които имат сколиоза (гръбначно изкривяване) или съмнение за такава. Профилактичните прегледи ще извършват от доц. Казалъкова, д-р Николай Цуцумански и екип от детски травматолози.
Кинезитерапевти и рехабилитатори ще покажат на децата и родителите им  упражнения, които подпомагат коригирането на стойката.
Безплатните прегледи са на 12 и 13 септември 2017 г, вторник и сряда. Началото е 11:45 часа. Необходимо е предварително записване на телефон 02/9154334 между 11 и 12.30 часа. Можете да се запишете на 4-ти и 5-ти септември 2017 г., понеделник и вторник.

Терапията се назначава според степента на изкривяване

Изборът на подходящо лечение на сколиозата е в зависимост от риска от прогресията на изкривяването. Малка кривина при деца в края на скелетния растеж е малко вероятно да прогресира, посочва проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ. Обратно, голяма кривина при млад пациент по време на израстването най-вероятно ще прогресира и се нуждае от лечение. В случаите, когато изкривяването е над 25 градуса или прогресира повече от 5 градуса при последователните визити преди скелетна зрялост (за момичета 11-13 години и 12-14 години за момчета), се налага активно лечение.

Някои подходящи спортове като плуване и бягане могат да подобрят състоянието на леки форми на гръбначно изкривяване. Лечението чрез операция се прилага в много редки случаи, когато всички други подходи са се изчерпали или не дават резултат.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -