сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНеудобни запарващи обувки докарват гъбички по ноктите

Неудобни запарващи обувки докарват гъбички по ноктите

Около половината от всички промени по ноктите се дължат на микотична (гъбична) инфекция. Гъбичките причиняват промяна в цвета, задебеляване и деформиране на ноктите. Днес се смята, че от това заболяване страда 16% от населението в Европа, като процентът на инфектираните се увеличава с възрастта. При хора над 70 години вероятността да бъдат заразени е 50%. Това обяснява доц. Жана Казанджиева от Клиниката по кожно-венерически заболявания в Александровска болница.

Защо някои хора по-лесно хващат гъбички

Не всеки е предразположен към гъбична инфекция. Според проучванията в риск са най-вече пациенти, страдащи от диабет и съдови нарушения на крайниците. За съжаление, спортистите също попадат в рисковата група.

Микротравмите, запарването на краката, прекомерното изпотяване, неудобните обувки и непрекъснатото мокрене (например при плувците) представляват отлична среда за проникване на гъбичната инфекция. При нарушен имунитет рисковете също са по-големи.

Смята се, че при някои хора има фамилно предразположение към зараза с гъбички, въпреки че все още това са само предположения, а не научно доказани факти.

Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

Гъбичките засягат по-често ноктите на краката

Причината е в по-бавния растеж на ноктите на краката, по-лошото им кръвоснабдяване и, разбира се, неудобните и запарващи обувки, посочва още доц. Казанджиева. Ноктите на ръцете също могат да бъдат инфектирани, особено при често мокрене на ръцете при професии като готвачи, чистачи, маникюристи, санитари и фризьори. Най-често при засягане на ноктите на краката причинители са гъбички от рода трихо- фитон, а дрождевите гъбички от рода кандида увреждат предимно ноктите на ръцете.

За да се докаже микотична инфекция, често е достатъчен клиничният преглед от дерматолог. Ако лекарят сметне за необходимо, той взема материал от ноктите и го разглежда под микроскоп. Прецизно изследване е и посявката на специална среда, която след 10-14 дни посочва кой точно е причинителят.

Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват

Лечението може да бъде локално или системно. То е насочено към унищожаване на инфекцията и възвръщане на нормалния вид на ноктите. Крайният успех зависи от много фактори: вида на гъбичките, броя на засегнатите нокти, дали са засегнати целите нокти или само една част от тях.

Най-успешни са противогъбичните лекарства, които се приемат през устата, пояснява дерматологът. Съвременното вътрешно лечение се извършва с няколко вида препарати. Те се различават по химичен състав и се прилагат по различен начин.

При едната група се изисква непрекъснато, ежедневно приемане на таблетките, докато другите се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва 3-седмична почивка. Лечението продължава 2 месеца за нокти на ръцете и 3 месеца за нокти на краката.

Лечението може да отнеме година

При леко изразена инфекция само на един или два от ноктите може да се приложи и терапия с противогъбични лакове и разтвори. Доц. Казанджиева допълва, че външното лечение не е много успешно, защото е трудно за лекарството да проникне в твърдата нокьтна плочка. Много е важно да се знае, че след като завърши курсът на лечение, ноктите не стават веднага нормални. Те нарастват с 1,5-2 мм за месец и пълният процес на възстановяване може да отнеме и 1 година.

Лазерната терапия на гъбички на ноктите е сравнително нов метод. В големите лазерни центрове се комбинират различни лазери за по-голям успех от лечението. Лазерното лечение, както и системното и локалното лечение, продължават дълго и нито един от методите не дава пълна гаранция за излекуване.

Хирургичното отстраняване на повредените нокти не води до излекуваше. Въпреки отстраняването на заразените нокти на пациентите е необходимо да се предпише и вътрешно лечение, иначе новите нокти пак могат да бъдат засегнати от същата гъбична инфекция.

Как да се предпазим от гъбички по ноктите?

Много важни са профилактичните мерки. Пациентите трябва да избягват ходенето боси, особено в баните и около басейните. Не забравяйте внимателно да подсушите кожата между пръстите след баня! Гъбичките обичат топла и влажна среда и мокрите крака и неудобни обувки им създават подходящи условия. Обувките трябва да са комфортни и „дишащи”. Препоръчва се дезинфекция и честа смяна на обувките. Не бива да се носи само един чифт обувки продължително време.

Ето съветите на доц. Казанджиева: Чорапите трябва да са памучни и да се перат на 60 градуса. Преди и по време на лечението пациентите периодично трябва да обработват чорапите и обувките си със специални противогъбични средства. При изрязване на ноктите и маникюр не трябва да се ползват едни и същи инструменти за заразените и здравите нокти.

Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при много дебели и деформирани нокти се прибягва до помощта на педикюрист. Ако има гъбички по ходилата, те също трябва да се лекуват, иначе инфекцията отново ще обхване и ноктите.

Свързани публикации

1 коментар

  1. При гъбички по ноктите на краката трябва внимателно да се съблюдава добра лична хигиена и да не използват чужди обувки, кърпи, чорапи, гребени, ножици, нокторезачки.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -