сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

Гъбичките по ноктите са много разпространени и представляват 1/3 от всички гъбични инфекции. Появяват се най-често при пациенти над 50 години. Лечението им зависи от много фактори: вида на гъбичките, броя на засегнатите нокти, площта на засягане, т.е. дали са засегнати целите нокти, или само част от тях. Външните и вътрешни средства за лечение на гъбички се наричат антимикотици.

Лечение само с външни средства

То се прилага само при засягане на по-малко от половината от нокътната плочка или при пациенти, които са противопоказани за вътрешно лечение. За прилагане само на външно лечение инфекцията трябва да е повърхностна и да не са засегнати всички нокти. Прилагат се предимно противогъбични средства под формата на лакове и разтвори. Схемите на приложение са различни, но при всички препарати се препоръчва лечение най-малко 3 месеца. За съжаление външното лечение не е много успешно, защото е трудно за лекарството да проникне в твърдата нокътна плочка. Отчетено е, че концентрацията на лекарството намалява 1000 пъти, докато проникне до най-долния слой на ноктите. Според статистическите данни, независимо от избраното лекарство, успех се постига само при 1/3 от пациентите.

Вътрешно лечение на гъбичките

Съвременното вътрешно лечение се извършва с няколко вида противогъбични препарати. Те се различават като химичен състав и се прилагат по различен начин. При едната група се изисква ежедневно приемане на таблетките в продължение на три месеца за нокти на краката и два месеца за нокти на ръцете.

Другата група антимикотични медикаменти се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва триседмична почивка и този режим на прилагане също е в продължение на два месеца за нокти на ръцете и съответно три месеца за нокти на краката. В процес на изпитване са и нови вътрешни лекарства, които по-ефективно проникват в ноктите – още в първите дни след започване на лечението.

Контролирането на чернодробните показатели е задължително на всеки 4-6 седмици за пациенти на вътрешно лечение. След като свърши лечението, ноктите не стават веднага нормални. Те нарастват с 1,5-2 мм за месец и пълният процес на възстановяване може да отнеме и 1 година.

За намаляване на страничните действия на противогъбичните средства и скъсяване на времето, за което се приемат, дерматолозите препоръчват комбиниране на външното с вътрешното лечение.

Вижте още: Как да се предпазим от гъбички по стъпалата?

Лазери

Лазерното лечение на гъбички на ноктите се наложи в последните 3 г. Има няколко различни лазерни апарата, които се използват – Nd:YAG лазери и диодни лазери. В големите лазерни центрове се използва специализирана апаратура, която обикновено включва комбинирането на два лазерни апарата с различна дължина на вълната. Този вид лечение изисква много процедури, може да продължи дълго и не дава пълна гаранция за излекуване.

Фотодинамичната терапия

е също нов метод при лечение на гъбичките на ноктите, но все още липсват достатъчно данни за нейната ефикасност.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение на засегнатите от гъбички нокти е добре познато. Може да се комбинира химично размекване на ноктите с 40-50% урея с последващо хирургично отстраняване. Предписва се и вътрешно лечение, защото в противен случай новите нокти пак могат да бъдат засегнати от гъбична инфекция.

Как да си помогнем сами при гъбички по краката?

Много е важно преди и по време на лечението пациентите периодично да обработват чорапите и обувките си с предназначени за тях антимикотични препарати. Препоръчва се и по време на лечението да се избягват рискови места за зараза като басейни и спа центрове. Обувките трябва да са комфортни, „дишащи“, а чорапите е добре да са памучни. Ходилата трябва да се подсушават след къпане. Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при дебели и деформирани нокти се прибягва до педикюрист.

Нека не забравяме, че около половината от нокътните дистрофии всъщност не са причинени от гъбички, а от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания. Ето защо се препоръчва изследване на засегнатите нокти – под микроскоп, чрез посявка или хистологично.

доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -