четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОт какво да се пазят хората с астма през лятото?

От какво да се пазят хората с астма през лятото?

Астмата е хронично заболяване, което се характеризира с алергично възпаление на лигавицата на дихателните пътища, предизвикано от различни агенти. Болестта не е заразна. От нея могат да се разболеят както възрастните, така и децата, при които понякога трудно се разпознава. За астма при дете може да се мисли, когато детето боледува често от инфекции на дихателните пътища с прием на антибиотици, когато има свирене в гърдите, при състояния, които не са свързани с инфекция, при плач и физическо натоварване и има генетична обремененост.

Много фактори могат да влошат състоянието на пациентите с астма. През есента и зимата най-честите причини са респираторните инфекции. През пролетта – полените. Лятото е сравнително по-спокоен сезон за астматиците, но съществуват фактори, които могат да влошат състоянието им. Нашата природа е богата на алергени през цялата година Лятото с високите температури и събирането на много хора в курортните селища създава благоприятни условия за развитие на вирусни инфекции (най-чести са ентеровирусите). Към тях се отнасят коксаки и ЕСНО вирусите, причиняващи различни заболявания, които протичат със стомашно-чревни и респираторни оплаквания, които могат да влошат състоянието на болните с бронхиална астма.

Климатиците също са източник на алергени и при неправилно използване с поддържане на температура в помещенията, по-ниска от външната с повече от 10 градуса, може да доведе до настинка с последващо влошаване състоянието на болните с астма. При наличие на мухъл и влага в квартирите по време на летуване, продължителна експозиция в среда с тютюнев дим също могат да бъдат причина за поява на пристъп от задух.

Високата температура на въздуха поддържа по-висока концентрация на озона на нивото на земната повърхност. Естественото място на озона е в горните слоеве на атмосферата, където разсейва вредните ултравиолетови лъчи. Когато обаче е в по-ниските слоеве, той е вреден замърсител. Озонът уврежда белодробната тъкан и влошава състоянието на хронично болните с астма и хронична обструктивна белодробна болест.

При активности навън през лятото астматиците трябва да са особено внимателни и да се пазят от ухапване от насекоми, които може да провокират алергична реакция.

Изключително важно е да знаят пациентите с астма, че и през летния сезон не трябва да пропускат приема на своя инхалаторен препарат, чиято основна роля е да потисне алергичното възпаление. Също толкова важно е да избягват експозицията на тютюнев дим, тъй като токсичните вещества в дима потискат действието на инхалаторния кортикостероид. Нека климатиците се използват разумно! При най-малко неразположение да потърсят навреме лекарска помощ.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -