четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЧервените чушки - отлично средство срещу образуване на тромби

Червените чушки – отлично средство срещу образуване на тромби

В червените чушки антиоксидантите са в пъти повече отколкото от зелените.  Витамин С в червените пиперки е повече отколкото дори в портокала, смятан от много хора, че е с най-богато съдържание. Чушките съдържат и доста витамин Е – друг признат антиоксидант. Ако човек яде такива чушки поне 3 пъти седмично през лятото и 2 пъти през зимата, си осигурява задоволителна защита срещу освобождаването на свободни радикали в тялото.

В по-големи количества, отколкото в зелените чушки, е и съдържанието на капсаицин – вещество, което укрепва имунната система. То има добър ефект в борбата на организма срещу болестотворните бактерии. В същото време е идеално средство за профилактика на стомашно-чревните проблеми и силен помощник при лечението на възпаления на стомашната лигавица. Обикновено капсацинът се свързва с пикантните чушки. Това е напълно вярно, но полезното вещество се съдържа (в по-малки количества) и в нелютите сладки пиперки.

Комбинацията с домати пази още по-добре от кръвни съсиреци

домат полезенТози традиционен зеленчук е неподозирано добро средство за профилактика на тромбозите. Хората, които са склонни към образуване на кръвни съсиреци, ще намалят риска с редовно включване на чушките в менюто.

Този антитромбозен ефект се усилва, когато чушките се комбинират с домати.

Чушките са нискокалорични – 20 ккал в 100 г, а в същото време много полезни и затова се предпочитат и от хората, които искат да отслабнат. Подходящи са и при инсулинова резистентност и диабет, както и при атеросклероза и деменции.

Чисти токсините, пази от пигментни петна по кожата

здравословна диетаС комплекса си от антиоксиданти зеленчукът има и мек детоксикиращ ефект. Те намаляват и образуването на пигментни петна по кожата. Високото съдържанието на витамин В6 спомага за преработката на белтъчините, което трябва да се знае от хората, които ядат повече животински продукти и особено сирене. Не е случайно, че в традиционната ни кухня има ястие като пълнена със сирене чушка.

Вещества в чушките спомагат и за образуването на витамин В12. С една нормална порция – около 200 г чушки, човек приема над 7 г баластни вещества, които са много важни за добрия транзит на храната и своевременното изхвърляне на отпадъчните вещества.

При печенето чушките губят голяма част от витамин С, защото той е термолабилен. Но и печени, чушките си остават полезни. Най-вече в комбинация с домати и лук. Принципно винаги препоръчвам зеленчуците и плодовете сурови, но ако се сравняват със сродни видове консервирани храни – кетчуп и българската лютеница, за предпочитане е лютеницата. Тя е 50 пъти по-полезна от кетчупа.

Д-р Емил Илиев, специалист по кожни и венерически болести в МЦ „Еди“ София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -