вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак действат статините, как трябва да се приемат

Как действат статините, как трябва да се приемат

Статините са група медикаменти, които понижават холестерола. Друго име на тази група лекарства са HMG-CoA-редуктаза-инхибитори и инхибитори на ензима за синтез на холестерола.

Те потискат един ензим в организма, т.нар. HMG-CoA редуктаза, който влияе на производството на холестерол. При блокирането на ензима в клетките се образува по-малко холестерол. В резултат приетият с храната се усвоява по-добре от тях. Пада общото ниво на холестерола, на лошия LDL-холестерол и на триглицеридите. В допълнение статините може леко да повишат нивото на добрия HDL-холестерол. Добрият холестерол има функцията да извежда излишния от кръвта.

Кога се предписват статини

Предписват се преди всичко при повишени нива на холестерола. Прилагат се също при калциране на коронарните съдове или след прекаран инфаркт, дори ако холестеролът не е повишен. В тези случаи статините трябва да потиснат възпалителните процеси и образуването на тромби.

Типичните странични ефекти са:

  • Болки в мускулите – обикновено те са леки, като влиянието върху мускулите зависи от вида и дозата на статините. Въпреки това уведомете лекуващия лекар ако имате такива оплаквания или пък урината е потъмняла.
  • Възможно е леко покачване на чернодробните стойности след терапия със статини
  • Статините може освен това да доведат до повишени стойности на кръвната захар и така да повишат риска от диабет. Този риск се намалява, като се свалят килограми и човек се движи достатъчно.
  • Други странични ефекти може да са стомашно-чревни оплаквания, главоболие, сърбежи и сухота в устата.

Бемпедоевата киселина може да замести статините при висок холестерол

Кой не трябва да приема статини?

Тези лекарства не бива да се приемат от хора със заболявания на черния дроб и мускулите. Същото се отнася за бременни и кърмачки.

Какво да се съблюдава при приема им?

Обикновено статините се пият вечер. Някои видове от тези лекарства се влияят от храната. Грейпфрутът може да промени действието на някои статини. По-добре не го яжте, ако сте на такава терапия. Спазвайте правилата от листовката.

Лекуващият лекар трябва редовно да проверява функцията на черния дроб, а също и нивата на ензима креатинкиназа. Креатинкиназа се отделя при разрушаване на мускулни влакна – един от много редките странични ефекти на статините.

При мигрена с аура трябва да се вземат статини

Възможни ли са взаимодействия с други лекарства?

Повечето медикаменти се понасят добре със статините, но има някои, с които трябва да се внимава при комбиниране:

  • Някои антибиотици като еритромицин и кларитромицин
  • Някои противогъбични средства като кетоконазол и итраконазол
  • Други понижаващи мазнините препарати
  • Имуносупресорът циклоспорин
  • Някои медикаменти срещу HIV.

Съвет: Когато ходите на лекар по други причини или си купувате лекарства в аптеката, дори да са без рецепта, споменавайте, че приемате статини. Така може да се открият възможни взаимодействия и при нужда да се помисли за заместване на някое от лекарствата.

Бетаблокерите могат да „поправят“ увреждане на сърцето

Консултант: д-р Катарина Кремзер, Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -