петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБемпедоевата киселина може да замести статините при висок холестерол

Бемпедоевата киселина може да замести статините при висок холестерол

Нова алтернатива на статините може да помогне на стотици хиляди хора, които се борят с висок холестерол и поради тази причина са изложени на риск от сърдечни заболявания. Става дума за лекарство на базата на бемпедоевата киселина, което в предварителни клинични проучвания с 2200 души показва добри резултати за понижаване на холестерола, при това без страничните ефекти на статините.

Комбинирането на новото хапче със статини е възможно

Проучването, проведено от експерти на Imperial College London, показва, че тези хапчета могат да се вземат заедно със статините. Това помага на пациенти, които не могат да нормализират холестерола си, използвайки само статини.

Как действат статините, как трябва да се приемат

„Бемпедоевата киселина може да бъде новото допълнение към арсенала от лекарства за понижаване на холестерола, достъпно за пациентите. Имаме нов клас лекарства, които могат да се дават на пациенти, които вече приемат статини и могат да им помогнат да намалят нивата на холестерола и по този начин да намалят риска от инфаркти и инсулти.“ Това коментира ръководителят на проучването проф. Каусик Рей.

Мускулни болки – един от страничните ефекти на статините

Статините са едни от най-често изписваните лекарства при хора с висок холестерол и висок сърдечносъдов риск. При част от Много други започват да приемат наркотиците, но спират – с 5 до 20% от хората, които се отказват от мускулни болки.

Високи дози статини са риск за бъбреците

Единствените алтернативни лечения, които са били на разположение досега, са скъпите инжекции, наречени инхибитори на PCSK9. Повечето здравни каси обаче рядко покриват разходите за тях, които са много високи.

Бемпедоевата киселина ще помага и на хора, претърпели инфаркт

Проф. Рей смята, че бемпедоевата киселина може да осигури алтернативно лечение на тези, които страдат от страничните ефекти на статините, но не могат да си позволят скъпото лечение. Цената на новото лекарство все още не ясна, но тъй като то е просто химическо вещество, а не сложно антитяло, каквото се използва в инхибиторите на PCSK9, експертите очакват, че ще бъде много по-евтино.

Бемпедоевата киселина може да се използва и от много хора – включително и такива, които вече са претърпели сърдечен удар, които се борят да намалят нивата на холестерола, дори да използват статини.

Диета при висок холестерол – боб, зеленчуци и ядки

Публикацията за проучването с участието на 2200 души в престижния вестник New England Journal of Medicine, показа, че когато се приема заедно със статини, бемпедоевата киселина намалява нивата на холестерола с 18% повече, отколкото само със статини.

В момента много хора, които се борят за понижаване на холестерола, получават два различни типа статини. Удвояването на дозите статини обаче води до само с 6% по-нисък холестерол. В същото време някои хора съобщват за по-големи странични ефекти.

Лекарствената компания Esperion, която произвежда бемпедоева киселина, вече е подала заявление за регистрацията на медикамента до Европейската агенция по лекарствата. Ако той бъде одобрен, може да бъде достъпен още през следващата година.

Подобно на статините, бемпедоевата киселина действа като блокира ключов ензим, използван от организма за производството на холестерол, наречен АТР-цитратен лиаза. Това обаче се случва по малко по-различен начин.

Проучването показва, че лечението се толерира добре от пациенти, с повишен риск от подагра (при тях има по-висока пикочна киселина в кръвта), като не повишава честотата на сериозните здравословни състояния.

Активната форма се получава чрез ензим в черния дроб

черен дроб
Снимка: Майо Клиник

Едно от ключовите предимства на бемпедоевата киселина е, че не причинява страничните ефекти, свързани с мускулите, каквито има понякога след прием на статини. Тя се приема от черния дроб и трябва да се превърне в активна форма чрез ензим, който се намира само в черния дроб.

Веднъж превърнато в активна форма, лекарството не напуска черния дроб, така че не може да навлезе в мускулите и да създаде дискомфорт. Това може да е важно за пациенти, които не могат да понасят по-високи дози статини или изобщо не понасят.

Във второ проучване, публикувано в същото списание, екипът разглежда генетичните данни на повече от половин милион души, за да анализира възможните ефекти от лечението в дългосрочен план.

Според това проучване самостоятелният прием на бемпедоева киселина дава също толкова добър ефект за намаляване на риска от сърдечни заболявания като статините.

Проф. Нилеш Самани, медицински директор на Британската сърдечна фондация, коментира: „Изследванията показват ясна връзка между холестерола и сърдечните заболявания. На хората с високи нива на холестерол може да се наложи не само да водят здравословен начин на живот, но и да приемат медикаменти, за да намалят тези нива. Като цяло статините вършат страхотна работа за понижаване на холестерола. Новото лекарство обаме ще може да осигури реална полза за малкото хора, които не могат да ги приемат или трябва да провеждат допълнително лечение, за да достигнат нужното ниво.

Източник: Дейли мейл

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -