сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПедиатри: Давайте на бебето фъстъци и яйца още на 4 месеца!

Педиатри: Давайте на бебето фъстъци и яйца още на 4 месеца!

Бременните не бива да се въздържат от храни, които често правят алергии, акто те трябва да се дават и на децата възможно най-рано. Тези препоръки на Американската академия по педиатрия (AAP) се съдържат в доклад, публикуван в мартенския брой на списанието Pediatrics (линк в края на публикацията). Изненадващо, съветите са точно обратното на това, което доскоро много педиатри съветваха бременните и майките.

Досега съветите бяха за избягване на алергените

Традиционните наставления към жените, които очакват бебе (включени и в доклада на същата организация от 2008 г.), са те да избягват продукти, които могат да причинят атопичен дерматит, астма и хранителни алергии при децата. Също така не се препоръчваше въвеждането на такива продукти в менюто на детето, докато то не навърши поне 3 г. Смяташе се, че до тази възраст имунната му система е все още твърде незряла и вероятността то да направи алергична реакция е голяма.

Оттогава обаче са натрупани много данни от нови изследвания, които промениха драматично мнението на специалистите. Затова сега експертите на Американската академия по педиатрия смятат, че колкото по-бързо имунната система на детето се срещне с потенциалните алергени, толкова по-добре за него.

Ранното въвеждане на различни храни пази от алергии

бебе и майка

На първо място те имат предвид алергията към фъстъци. Тя е често срещана в САЩ, тъй като фъстъченото масло е много популярно. Според авторите на новия доклад на децата спокойно може да се даде фъстъчен протеин на възраст от четири до шест месеца. Ранното въвеждане на фъстъчени храни всъщност помага децата да не развият алергии към него, твърдят те.

На същата възраст (4-6 месеца) майките могат да започнат да „запознават” имунната система на детето и с други често срещани алергени като яйца, риба, краве мляко, пшеница, соя, препоръчват експертите. „Няма доказателства, че по-късното въвеждането на тези продукти помага да се предотврати развитието на алергии“, пишат авторите на доклада.

Разбира се, новите препоръки не изключват кърменето в тази възраст, а го допълват. Педиатри в различни страни обаче обръщат внимание, че изводите на американските специалисти в момента влизат в противоречие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), според които бебета до шест месеца е необходимо да се хранят изключително с кърмата. Вероятно в близко бъдеще експертите ще стигнат до консенсус, но в момента има някакво объркване,  коментират детските лекари.

Бременни и кърмачки да не ограничават храненето си

бременност и хранене

Жените, които очакват дете или кърмят, също не трябва да ограничават диетата си с идеята, че така ще предотвратят алергии при детето. Напротив, те трябва да се хранят възможно най-разнообразно, се казва още в доклада от САЩ. Само така в организма на бъдещото бебе ще попаднат възможно повече полезни вещества, ще се нормализира работата на имунитета му.

„В първите три години от живота имунната система на малките работи неравномерно и невинаги може да се справи с хранителните алергени. Вече обаче вярваме, че имунната система се нуждае от стрес – нека децата да играят в калта, да общуват с домашни любимци, да ядат всичко. Не е нужно да ги предпазвате от всичко, което ги заобикали“, така коментира американския алерголог и имунолог д-р Дженифър Аплиард (Jennifer Appleyard).

„Колкото по-чисто пазите около детето, толкова по-голяма е честотата на алергичните заболявания. Ако имунната система не се среща с антигени, тя няма шанс да се научи как да реагира нормално на вещества, които са напълно безопасни за тялото като фъстъците или пърхота на домашните любимци“, обясни Франк Гриър (Frank Greer), един от авторите на доклада, който е почетен професор по педиатрия в Университета на Уисконсин-Медисън.

Майчиното мляко да е основна храна поне 3 месеца

кърмене майчино мляко

По отношение на кърменето като превенцията на алергичните заболявания при децата експертите на ААП препоръчват бебетата да се хранят изключително с майчино мляко поне през първите 3-4 месеца от живота. Така рискът от екзема през първите 2 г. от живота намалява. Тази връзка се потвърждава и от данни в новите изследвания.

Научните доказателства също така сочат, че кърменето след четвъртия месец, дори да не е единствената храна за бебето, може до известна степен да намали риска от обструкция (стеснение) на дихателните пътища (хрипове) през първите 2 г. от живота, както и да предпази от астма през първите 5 г. и дори в по-напреднала възраст. В доклада се отбелязва още, че не са намерени достатъчно доказателства за ефективността на специалните хидролизирани смеси, предназначени за хранене на бебета с хранителни алергии.

Алергията може да се появи по-късно

Предложените препоръки не трябва да се догматизират, а да се прилагат гъвкаво, подчертават авторите на доклада. Признават, че все пак за момент научните данни за връзките между ранното хранене и превенцията на алергии, които са известни до момента, са ограничени. Това е важно, за да се разбере, че ранното въвеждане на яйца, фъстъци или други алергени в менюто на детето не провокира алергии, но и не е гаранция, че ще го предпази от тях, посочва д-р Аплиард.

„Дори ако детето понася добре хранителни алергени в рамките на първата половин година, алергичната реакция може да се появи по-късно“, предупреждава тя. Ако детето вече има прояви на атопичен дерматит или други алергични симптоми, въвеждането на потенциално алергенни продукти трябва да се извършва под лекарско наблюдение, с предварителни тестове, съветват експертите.

Източник: pediatrics.aappublications.org

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -