сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНикнене на зъби – как да помогнем на бебето

Никнене на зъби – как да помогнем на бебето

Появата на първото зъбче е вълнуващ момент за всеки родител. Всяко бебе реагира по различен начин и показва различни симптоми при никнене на зъби. Някои деца остават напълно спокойни докато първите пробиват венеца, но други стават доста капризни и плачливи.

Симптоми при никнене на зъби

Познаването на признаците и симптомите при никнене на зъби помага да помагате на бебето си, ако е необходимо. Как изглеждат венците при никнене на зъбки? Ето някои общи симптоми, за които да внимавате:

1. Увеличено слюноотделяне (лиги)

Ако бебето ви започва да се лигави постоянно, има вероятност досадното зъбче да е на път. Слюноотделянето може да започне месеци преди зъбчето да се появи и може да продължи, докато всичките се покажат. Добавянето на лигавник към ежедневното облекло на вашето бебе ще предпази дрешките да не се мокрят твърде много.

2. Обрив при никнене на зъби

Цялото това лигавене и капене може да направи брадичката на вашето бебе червена и болезнена. Подсушавайте внимателно и възможно най-често. В добавка нанасяйте подходящ защитен крем, например нещо на базата на ланолин.

3. Гризане/дъвчене

Натискът на зъбите, избутващи се през венците, често може да бъде облекчен чрез дъвчене. Така че не се изненадвайте, ако бебето се опитва да гризе всичко, което може да докопа. Това е един от често срещаните симптоми при никнене на зъби.

4. Плаче повече от обикновено

Някои бебета не изглеждат прекалено притеснени от усещането за никнене на зъби, докато други го намират за много неприятно. В повечето случаи е нормално децата да плачат по-често.

5. Отказ от храна

Отказът от храна (ако е на твърда храна) или разстройството по време на хранене с кърма/шише също е симптом на никнене на зъбки. Ако бебето започва да отказва храна или ако плаче, след като слага храна в устата си, докато суче или пие от шишето, възможно е венците му го притесняват.

6. Дърпане на ухото или търкане на бузите

Венците на вашето бебе имат общи нервни пътища с бузите и ушите, така че то може да изпитва болка при никнене на зъби другаде. Търкането на бузите или дърпането на ушите понякога може да е признак на никнене на зъби. Все пак имайте предвид, че това може да е признак и на ушна инфекция. Ако малкото има и температура, консултирайте се с личния лекар. Дърпането на ушите може също така да е признак на умора.

7. Твърди бучки под венците

Не е изненадващо, че често можете да забележите къде зъбът ще се покаже, преди да пробие венеца. Твърдата, синкава или бяла бучка под венеца (наричана също хематом на венеца) не е причина за безпокойство и е просто знак, че зъбът си проправя път към повърхността. Точно преди венеца да се пробие, често изглежда, че върху венеца има малък мехур. Случи ли се това, може да очаквате зъбчето всеки момент!

8. Трудно се отпуска преди заспиване

Може да откриете, че вашето бебе изглежда добре през деня, когато е разсеяно от играчки, игри, книги и обичайните ежедневни събития, които наблюдава. Но целият този натиск и болка във венците може да създаде затруднения на бебето и то се отпуска по-трудно преди лягане. Цялата тази съпротива и нервничене действа напрягащо за родителите. Децата обаче не го правят нарочно, затова проявете разбиране и търпение.

9. По-чести нощни събуждания

В добавка болката при никнене на зъби често води до по-редовни нощни събуждания. Бебето се успокоява по-трудно, след като се е събудило.

Понякога хората посочват други симптоми на никнене на зъбки, включително обриви , треска и по-често ходене по голяма нужда. Няма обаче доказателства в подкрепа на тези твърдения. Важно е тези симптоми да не се приписват просто на никненето на зъбки, защото бебето може да е неразположено и по друга причина. Ако има висока температура повече от три дни или ако има леко разстройство повече от 48 часа, потърсете лекар за съвет.

Кога започват да никнат зъби на бебетата?

Кога можете да очаквате да се появи първото зъбче на вашето бебе? Млечните зъби обикновено започват да се появяват от около шест до 12-месечна възраст. Обикновено винаги първо пробиват долните два зъба, следвани от горните два зъба, така че резците излизат първи.

Не се изненадвайте обаче, ако се появят малко по-рано. Ранното никнене на зъби при бебета се среща все по-често. Не е изключение, ако процесът запонче още на четиримесечна възраст. Не забравяйте, че симптомите на никнене на зъбки обикновено може да се появят преди всякакви признаци на зъби – понякога месеци по-рано.

В какъв ред идват млечните зъби?

Децата имат 20 зъба и повечето деца обикновено имат пълния набор от млечни зъби, когато навършат около три години. Редът, в който пристигат зъбите на бебето, е доста предвидим, нормално се появява в следния модел:

  • Централни резци (долните два, първите последвани от горните два)
  • Странични резци (отново долните два първи, последвани от горните два)
  • Първи кътници
  • Кучешки зъби
  • Втори кътници

Как да успокоим бебето при никнене на зъби?

Почти общоприето е, че никненето на зъби е доста труден момент за бебетата. За щастие има изпитани и надеждни средства, които можете да опитате, за да подпомогнете бебето си, ако му никнат зъбки трудно. Съветите са на експерти от британския сайт „Нетдоктор“.

✔️ Осигурете допълнителен комфорт

Ще са необходими допълнителни гушкания и комфорт, така че ги дръжте близо – бебето ви може да е капризно, така че ще ви трябва малко повече разбиране, за да му помогнете.

„Най-добрата подкрепа е да се въоръжите с търпение “, казва Марина Персоглио, която има магистърска степен по лечебни билки и е основател на Nipper & Co. „Запомнете, че ако плачат и се суетят, това е защото изпитват болка, така че са необходими много гушкания.“

✔️ Оставете ги да дъвчат

Един от най-добрите начини, по които можете да помогнете за облекчаване на дискомфорта от никненето на зъбки за вашето бебе, е като му позволите да дъвче: дъвченето осигурява противонатиск, който може да облекчи болката, усещана от зъбите, които се избутват нагоре и излизат от венците. Играчките за зъби могат да работят добре и са още по-добри, ако са студени, така че ги съхранявайте в хладилника за допълнително облекчение.

✔️ Предлагайте готини храни и играчки за зъби

Охладени меки храни като кисело мляко могат да помогнат за охлаждане и успокояване на венците и вероятно ще бъдат по-вкусни за вашето бебе, ако има болки във венците.

Опитайте охладени (не замразени) плодове, като банан, ако бебето ви е на възраст над шест месеца. Можете също да опитате да масажирате венците им със студен билков чай ​​от лайка или копър – използвайте органичен, за да сте сигурни, че е без пестициди и токсини.

✔️ Предложете облекчаване на болката

Ако бебето ви изпитва болка, можете да му дадете болкоуспокояващо без захар, като парацетамол, при условие че бебето ви е на възраст над три месеца. Винаги следвайте инструкциите на опаковката на лекарството и говорете с вашия фармацевт, ако имате въпроси.

✔️ Опитайте бял шум през нощта

Разсейването често е добро средство за подпомагане на никнещи зъбки на бебе. Това обаче става трудно, когато се опитвате да накарате бебето си да спи! Белият шум понякога може да помогне през нощта. Това са някои естествени звуци от природата или леко шумолене.

Можете да изтеглите безплатни приложения за бял шум, за да опитате. Не пречи, особено ако помогне за избягване на нощните събуждания.

Миене на зъбите на бебета и малки деца

Когато зъбите на детето най-накрая пробият, не забравяйте да се грижите за тях! Що се отнася до хигиената на зъбите на вашето дете, колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Казвам да започнете да миете дори когато то още няма зъби, съветват британски зъболекари. На този етап няма нужда от четка – можете просто да се използва фланела, за да се почистят венците им, а и за да свикнат с усещането. След това, веднага щом се появят зъби, е време да започнете да миете.

Избор на паста за зъби и четка за зъби

Веднага щом поникне първото зъбче на вашето дете, ще трябва да му дадете четка и паста за зъби. Много важно в началото да се използва паста за зъби, предназначена специално за деца, защото по-високите нива на флуор в пастата за зъби за възрастни могат да бъдат вредни и тъй като те нямат рефлекс на тази възраст да могат да изплюят пастата за зъби, има риск да погълнат много от него. Може да се премине към паста за зъби за възрастни, веднага щом сте сигурни, че могат да я изплюят.

Когато става въпрос за избор на четка за зъби, малката, мека глава е най-добра. Електрическите четки за зъби също са подходящи за деца. Не забравяйте да сменяте четката за зъби на детето си на всеки три до четири месеца.

Редактор Ина Димитрова

Снимки: https://www.freepik.com/

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -