сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБезплатни прегледи за паркинсон

Безплатни прегледи за паркинсон

Безплатни прегледи за пациенти с напреднала Болест на Паркинсон ще се проведат в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Поводът е Световният ден за борба с Болестта на Паркинсон, който се отбелязва на 11-ти април. Заболяването може да се лекува в определени случаи с дълбока мозъчна стимулация.

Целта на прегледите, които се организират от  Клиниката по неврохирургия, е пациентите да бъдат консултирани  относно метода „дълбока мозъчна стимулация“ (ДМС). Това е най-съвременната процедура за забавяне на болестта, когато лекарствата вече не помагат. Тази година се навършват точно 10 години, откакто е направена за първи път в България. От 6 години здравната каса заплаща метода.

За прегледите могат да се запишат пациенти под 75 години, при които болестта е над 5 години и не чувстват подобрение от провежданата терапия. Направление от личен лекар не се изисква.

Пациентите могат да се запишат онлайн, като последват линка: https://screening.healthedu.eu/

Или на тел. 070010126, на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи. Телефонът е активен всеки делничен ден след 17 ч. и от 10 до 17 ч. в събота и неделя.

Прегледите са част от съвместна кампания между Клиниката и Института за здравно образование, чиято цел е да информира пациентите с Болест на Паркинсон за достиженията на медицинската наука. Институтът извърши и проучване сред пациенти, което за пореден път доказа колко силно влияе болестта върху ежедневието им. 

Как паркинсон променя живота на засегнатите пациенти

91% от хората споделят, че заболяването паркинсон сериозно се е отразило на живота им. На първо място – ограничили са социалните си контакти, или съвсем са ги прекъснали. Над 80% споделят, че трудно се справят с ежедневните си задължения, чувстват се изолирани, депресирани, неразбрани. 30% от участниците отговарят, че имат лесен достъп до специалист, с който могат да обсъдят своето състояние.

Добрата новина е, че над 50% споделят, че изписаната терапия им помага за контрола на симптомите. Това показва колко е социално-значимо заболяването и колко е важно паркинсониците да получат подкрепа от близките си и от обществото.

По данни на НЗОК към март 2023 г., диспансеризираните пациенти с паркинсон у нас са близо 12 000, като 90% са над 65-годишна възраст. Във възрастта 45-65 г. мъжете са повече от жените, но във възрастта над 65 г. бройката на жените расте. Всяка година новодиагностицираните пациенти са близо 1300, а прегледите при личен лекар и в извънболнична помощ с работна диагноза „Болест на Паркинсон“ са близо 20 000.

Източник: Институт за здравно образование

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -