вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПричини и симптоми на депресия

Причини и симптоми на депресия

В повечето случаи депресиите имат повече от една единствена причина. Физическите и генетични влияния настъпват заедно с психически и психосоциални отключващи фактори. Те си влияят и взаимно се подсилват. Това подсказва колко сложни и комплексни са депресиите. Няма типична депресия, а само индивидуални случаи.

Физически причини

При депресиите се отчита проблем с обмяната веществата в мозъка. Серотонин и норадреналин не са в оптималната си концентрация. Двата трансмитера служат за комуникацията между нервните клетки, помагат ни да преработваме впечатленията си. Ако равновесието им е нарушено, импулсите между нервните клетки вече не могат да се предават адекватно. Това се отразява на мислите и чувствата.

Причина за депресията може да са други заболявания

Някои заболявания като паркинсон, тумори, намалена функция на щитовидната жлеза или хормонални смущения могат да предизвикат депресия. Трудно е да се прецени дали тя е следствие на другото заболяване или е допринесла за развитието му. В тази връзка също може да се мисли за взаимовръзка между физични, психични и психосоциални фактори.

Реакция на стреса

Проучвания сочат, че при хроничен стрес, внезапна силна психична травма или по време на инфекциозно заболявания се увеличава отделянето на хормона кортизол. Повишената му концентрация води до поведенчески промени, които са типични за депресията: проблеми със съня и апетита, трудна концентрация, намаляване на либидото, по-чести страхови реакции. Според експертите тази реакция е характерна за хора, които имат някакво генетично предразположение.

Наследствени ли са депресиите

Това не е напълно изяснено. Възможно е в семейството да не сме научили как ефективно да се справяме със стреса, проблемите, кризите и преживяванията, свързани със загуба. Възможно е известна фамилна обремененост да играе роля за това – когато гените си казват думата по някакъв начин и улесняват заболяването.

Повечето учени признават, че и двата варианта са реалистични и се срещат в живота. Те са единодушни, че гените повишават податливостта на човек към депресия. Допълнителни причини може да стават тежки събития от живота и стрес, като хронично претоварване с работа или трагични обстоятелства.

Житейските обстоятелства 

Около една трета от всички пациенти с депресия са страдали поради някакви тежки събития в живота си, било то краткосрочни или продължаващи трайно. Подобни решаващи житейски събития могат да са смъртта на близък човек, принудителното пенсиониране, дори раждането на дете. Конфликти в семейството също може да предизвикат депресия. Няма спор в научните среди, че такива събития може да отключат заболяването.

Перфекционизмът като рисков фактор

Личностни качества като прекаленото ориентиране към постижения, съзнанието за поемане на големи отговорности, едно силно самокритично и перфекционистко поведение могат да направят човек по-уязвим за депресии.

Зад леките форми на болестта може да стои също липса на достатъчно дневна светлина – например през зимата.

Кои са признаците на депресията?

Въпреки че причините за депресията са индивидуални и комбинацията може да е различна при всеки, нейните симптоми са доста характерни и общи за повечето случаи.

  • Чувство, че повече нищо не можете да почувствате
  • Липса на усещане за радост продължително време
  • Човек се чувства без сили и желания да върши каквото и да е.

Всичко, което преди е доставяло удоволствие преди, сега сякаш е без значение. Най-добра представа дават изказванията на пациенти с депресия:

„Не мога да се справям повече, чувствам се изтощен. Всичко става много трудно. Още сутринта съм като замаян и ми се иска изобщо да не ставам от леглото.“

„Главата ми е празна и не искам нищо да правя. Животът ми е безсмислен.“

„Нямам никаква вяра в себе си. Чувствам се безполезен и от ден на ден става все по-лошо. Донякъде и заради това, че нищо не мога да направя срещу това усещане.“

„От седмици не мога да спя нощем. Или пък се будя твърде рано и зациклям в мислите си.“

Повечето от депресиите протичат в монополярна или униполярна форма. Едва около 1% от възрастните страдат от биполярна форма, която по-рано е наричана маниакално-депресивно разстройство.

Униполярна (монополярна) депресия

При тази форма, която засяга около две трети от всички болни, депресията се изявява по следните начини:

Вътрешна празнота – доминира чувство на потиснатост, тъга и често – вътрешна празнота. Пациентите с депресия често се чувстват напълно безнадеждно и без капка смелост. Губят радостта си от възприеманите преди като приятни неща.

Загуба на енергия – Засегнатите имат малко енергия и решителност. Дори обикновени неща от всекидневието и прости решения ги затрудняват. Способността им за концентрация намалява, а оттам и обичайните дейности, които преди заболяването човекът е вършил с лекота, сега се възприемат като напрягащи и утежняващи.

Съмнение в себе си – Обикновено хората с депресия страдат от силно влошено самочувствие и доверие в собствената личност. Изпитват силни чувства за вина и малоценност. Може да стигнат дори до идеята, че заболяването им е възмездие за техни предишни прегрешения.

Страхове – обикновено страховете са много и силно изразени. Някои мислят за смъртта или дори планират самоубийство.

Психичните признаци са сериозни смущения на съня, загуба на апетит ли пък прекален апетит, понижено либидо, летаргия или физическо неспокойство. Често се усещат неясни болки в стомаха, главата или гърба, замаяност или стягане в гърдите, за които лекарите не намират органична причина.

Какво помага при депресия?

При леките форми може да се опита със спорт, различни способи за релакс, редовни разговори с доверен човек. Растителни препарати (например жълт кантарион) или антидепресанти може да бъдат предписани от лекуващия. Възможни странични ефекти са прекалена чувствителност към светлината.

Основни стълбове на терапията:

  • Терапия с антидепресанти
  • Психотерапия
  • Допълнителни терапевтични мерки като физическо натоварване или социалнопедагогически мерки (напр. на работното място).

Източник: Аpotheken-umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Присутствие нескольких из вышеперечисленных симптомов может указывать на наличие депрессии. Если это обнаруживается, необходимо проконсультироваться у психотерапевта.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -