Депресията може да стане причина за артрит или хранително разстройство

PRINT
депресия

Психичните разстройства и физическите заболявания често вървят ръка за ръка. За първи път психолози от университета в Базел дадоха обяснения защо след душевно страдания при млади хора се появяват и физически изяви на болести. Артритът и заболяванията на храносмилателната система например са по-чести след периоди на афективни разстройства като депресията. Докато за тревожните състояния и сродните им психически разстройства има вероятност да бъдат последвани от кожни заболявания.

По проект, финансиран от швейцарския Национален фонд за наука, психиатри и психолози разглеждат темпоралните зависимости във връзката между физическите болести и психичните разстройства в децата и младите хора. В авторитетното научно списание PLOS One те са анализирали данни от представителна извадка от 6483 тийнейджъри от САЩ на възраст между 13 и 18 години.

Епилепсията се свързва с нарушения в храненето

Изследователите отбелязват, че някои много разпространени физически заболявания се проявяват по-често при деца и юноши, ако преди това са страдали от определени психични разстройства. Нещо повече, вярно е и обратното – някои психични разстройства се изявяват по-често след конкретни физически болести. Тревожните разстройства са по-чести, ако детето страда от сърдечно-съдово заболяване.

За първи път според изследването се откроява и тясна връзка между различните епилептични разстройства и последващи нарушения в храненето. Новооткритите времеви асоциации привличат вниманието към процесите, които са от значение както за изясняване на произхода на физическите заболявания и психичните разстройства, така и за лечението им.

По време на съпоставянето на данните за първи път ясно се открои изводът, че епилепсията често върви ръка за ръка с повишен риск от хранителни разстройства – феномен, който преди това е бил описан бегло само в един доклад, обясняват учените.

Хранителните разстройства не се изчерпват само с прекомерен импулс за ядене и свързаните с това наднормено тегло и затлъстяване, каквато е първата асоциация. Други, не по-малко опасни нарушения в модела на хранене са анорексията и булимията.

Вманиачаването по здравословното хранене е заболяване

Това според изследователите предполага, че с адекватното лечение на епилепсията може да се разшири потенциалът за съпътстващия ефект на профилактика на хранителните разстройства. Сред тях през последните десетина години медицината категорично класифицира и едно смятано за безобидно отклонение – орторексията.

Завладените от това хранително разстройство орторексици се вманиачават в спазването на правила и диети, които смятат за полезни и здравословни. Храната се превръща в основен фокус, на който подчиняват цялото си ежедневие.

Психиатрите са убедени, че при нови проучвания върху други зависимости ще се установят и още закономерности в хронологията на настъпването на психичните разстройства и физически болести.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Депресията може да стане причина за артрит или хранително разстройство беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *