вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДепресията може да стане причина за артрит или хранително разстройство

Депресията може да стане причина за артрит или хранително разстройство

Психичните разстройства и физическите заболявания често вървят ръка за ръка. За първи път психолози от университета в Базел дадоха обяснения защо след душевно страдания при млади хора се появяват и физически изяви на болести. Артритът и заболяванията на храносмилателната система например са по-чести след периоди на афективни разстройства като депресията. Докато за тревожните състояния и сродните им психически разстройства има вероятност да бъдат последвани от кожни заболявания.

По проект, финансиран от швейцарския Национален фонд за наука, психиатри и психолози разглеждат темпоралните зависимости във връзката между физическите болести и психичните разстройства в децата и младите хора. В авторитетното научно списание PLOS One те са анализирали данни от представителна извадка от 6483 тийнейджъри от САЩ на възраст между 13 и 18 години.

Епилепсията се свързва с нарушения в храненето

Изследователите отбелязват, че някои много разпространени физически заболявания се проявяват по-често при деца и юноши, ако преди това са страдали от определени психични разстройства. Нещо повече, вярно е и обратното – някои психични разстройства се изявяват по-често след конкретни физически болести. Тревожните разстройства са по-чести, ако детето страда от сърдечно-съдово заболяване.

За първи път според изследването се откроява и тясна връзка между различните епилептични разстройства и последващи нарушения в храненето. Новооткритите времеви асоциации привличат вниманието към процесите, които са от значение както за изясняване на произхода на физическите заболявания и психичните разстройства, така и за лечението им.

По време на съпоставянето на данните за първи път ясно се открои изводът, че епилепсията често върви ръка за ръка с повишен риск от хранителни разстройства – феномен, който преди това е бил описан бегло само в един доклад, обясняват учените.

Хранителните разстройства не се изчерпват само с прекомерен импулс за ядене и свързаните с това наднормено тегло и затлъстяване, каквато е първата асоциация. Други, не по-малко опасни нарушения в модела на хранене са анорексията и булимията.

Вманиачаването по здравословното хранене е заболяване

Това според изследователите предполага, че с адекватното лечение на епилепсията може да се разшири потенциалът за съпътстващия ефект на профилактика на хранителните разстройства. Сред тях през последните десетина години медицината категорично класифицира и едно смятано за безобидно отклонение – орторексията.

Завладените от това хранително разстройство орторексици се вманиачават в спазването на правила и диети, които смятат за полезни и здравословни. Храната се превръща в основен фокус, на който подчиняват цялото си ежедневие.

Психиатрите са убедени, че при нови проучвания върху други зависимости ще се установят и още закономерности в хронологията на настъпването на психичните разстройства и физически болести.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -