понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПолезна ли е сауната при болести на сърцето?

Полезна ли е сауната при болести на сърцето?

Сауната е част от бита на съвременния човек. Предизвикването на множество ефекти от ползването на сауна отключва много въпроси, касаещи предимно хората със сърдечносъдови заболявания, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и др.

Проблеми, свързани с използването на сауна, обикновено се проявяват при хора на средна възраст. Във връзка с тези обстоятелства през последните три години излязоха резултатите от няколко изследователски центъра, между които и Харвардския медицински университет. В проведените изследвания са участвали над 2000 души на средна възраст между 45-60-годишна възраст и са наблюдавани в продължение на 20 години. Техните резултати са отчитани според честотата на използване на сауната всяка седмица.

В харвардското проучване средният престой в сауната при мъжете е 14 минути при 175 градуса по фаренхайт или 79,5 градуса по Целзий. Установена е следната тенденция:

✓смъртността при мъжете, които използват сауната веднъж седмично, е 49%;

✓при мъжете, които използват 2 или 3 пъти седмично сауната – 38%;

✓при мъжете, използващи сауната от 4 до 7 пъти седмично – 31%.

Заключението от проведените изследвания е, че по-честите посещения на сауна водят до намаляване на смъртността от сърдечносъдови, заболявания и инсулт.

Отчитането на ефекта от сауната върху сърдечно-съдовата система ще продължи и за в бъдеще време, но очевидно е понижаването на кръвното налягане и благоприятният ефект, наблюдаван върху състоянието на кръвоносните съдове. По-ранни резултати показаха, че редовната сауна намалява влиянието на рисковите фактори върху сърцето като високия холестерол, кръвното налягане и диабета, дори помага на някои хора с лека сърдечна недостатъчност. За хората, при които е имало установена исхемична болест на сърцето с прояви на нестабилна стенокардия или преживян сърдечен инфаркт, топлината в сауната трябва да е съобразена.

Използването на сауната е навлязло дълбоко в социалния и културния живот на някои нации и е особено характерно за скандинавските страни, в частност – Финландия.

Използването на сауната изисква предварителен лекарски контрол, предварителна преценка на състоянието на организма на всеки индивид и затова е наложително, преди да станете редовен посетител на сауната, да имате лекарско мнение колко често и при каква топлина да използвате сауната.

Хората с установено сърдечно-съдово или друго заболяване, например за хората с подагра, сауната би могла да влоши състоянието им, поради това е необходима компетентната преценка на ревматолог или семеен лекар. При пациенти с нелекувана хипертония (високо кръвно) също е много важно предварителната подготовка с назначаване на съответно лечение и предписание за използване на сауната. Това се отнася и за хора, страдащи от други заболявания.

Вторият етап от подготовката преди използването на сауна е консултация със съответния специалист (инструктор или друго лице, което всъщност следи за използването на сауната) за уточняване на времетраенето на сауната, температурата в нея и честотата на ползването й.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог, болница „Света Екатерина“ София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -