вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли медът да е опасен при астма?

Може ли медът да е опасен при астма?

Пчелният мед от векове е считан за ценен хранителен продукт, който има профилактичен и лечебен ефект. Напоследък се забелязва особено увлечение сред съвременните хора към „здравословен“ начин на хранене, който включва е редовна консумация на мед. За здравите хора това носи главно предимства.

Смята се, че голямата консумация на пчелни продукти води до съществено повлияване на здравословното състояние. В този контекст трябва да се подчертае, че умереността е най-добрият начин на поведение. Съществува и вярване, че голямата консумация на мед подобрява симптомите на алергичния риноконюнктивит. Проучване в Кънектикът, САЩ публикувано през 2002 г., за съжаление, опровергава това вярване. При никой от пациентите симптомите не са намалели при консумация на пчелен мед в сравнение с плацебо.

В редки случаи е възможен анафилактичен шок

За съжаление, пчелният мед може да бъде и много опасен. За щастие, случаите са редки, но са описани анафилактични реакции при консумация на мед. Пациентите могат да получат сърбеж на устната лигавица, оток на устните и клепачите, дифузен силно сърбящ обрив, кихане, сърбеж и воднист секрет от носа, като в тежки случаи тези оплаквания се придружени от астматични пристъпи и животозастрашаващия алергичен шок. В меда често попадат и различни полени и пациентите, алергични към тях, могат да получат подобни оплаквания, които зависят от точния тип полен попаднал в съответния вид мед. Тези оплаквания са по-чести и пациентите със сенна хрема трябва да опитват внимателно различни типове мед. Възможно е да понасят едни и да са силно алергични към други. При една трета от пациентите, които имат алергия към полена на пелина, има изяви на т.нар. орален алергичен синдром към различни храни, в това число и пчелен мед. Той се изразява в сърбеж и дразнене на лигавицата на устните, като в по-тежки случаи може да има оток, хрема и сърбежи на носа и очите.

По-чести са алергичните реакции към пчелно млечице

То честа се слага като съставка в различни хранителни добавки, тъй като стимулира доброто здраве като цяло. Увлечението по приема на такива добавки в съвременното общество трябва да се съпровожда от информацията, че това е силно алергизиращ продукт. Ние в Клиниката по алергология на Александровска болница също сме срещали и доказвали такива случаи. Съобщават се и контактни дерматити от прополис, както и пристъпи на астма при инхалиране на разпрашен мед при приготвяне на зърнени закуски като пример за професионална бронхиална астма.

Доц. Мария Стаевска, началник на отделение по имунопатология. Клиника по алергология, Александровска болница, в. 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -