Откриха, че има 4 вида депресия

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Депресията всъщност може да се раздели на 4 подтипа. Това установиха експерти от Медицинския колеж Weill Cornell, които проучили повече от 1100 изображения на мозъка с ядрено-магнитен резонанс. В проучването участвали доброволци както с депресия, така и здрави хора.

По снимките учените идентифицирали биомаркери, свързани с четирите варианта на депресията. Проучването е публикувано в научното издание Nature Medicine, цитирано от специализирания сайт Psych Central. Анализът се прави с надеждата, че изводите ще помогнат в разработването на нови методи за диагностика и лечение на депресията.

Различия не само в диагнозата, но и в лечението на видовете

депресия страхова неврозаТочният вид депресия може да се идентифицира по необичайните връзки в човешкия мозък. Всеки от четирите подтипове има отношение към свързаните с него симптоми. По-важното е, че те се различавали не само по диагнозата, а по ефекта от лечението. Това означава, че подтипът депресия трябва да се взема предвид, когато се назначава терапия,

Например при първият и четвъртият подтип доминира тревожността. Затова при тях най-осезаемите нарушения на връзките между невроните са установени в област, която управлява поведението, свързано със страха. Тя е отговорна и за повторна оценка на отрицателните стимули.

Според експертите са необходими повече изследвания. Търсенето на биомаркери и разделянето на видовете депресия на подтипове ще подобри не само диагнозата не само на депресията, но и на други психични заболявания.

Досега усилията за диагностициране на депресията включваха търсене на групи симптоми, които се повтарят. След това се тестват неврофизиологичните връзки. В предишни проучвания са изказани предположения за съществуването на различни форми на депресия. Биологичната им основа обаче оставаше неизяснена.

Биомаркери определят реакцията към лечението

имунна системаДиагностичните биомаркери, открити сега в новото проучване, могат да бъдат полезни и при разграничаване на пациенти с депресия от здравите. Ще може да се даде и по-надеждна прогноза как даденият човек ще реагира на лечението.

Депресията обикновено се диагностицира въз основа на неща, които околните виждат или самият човек разказва. Тези сведения до голяма степен зависят от начина, по който психиатърът задава въпросите.

За разлика от тях, сканирането на мозъка дава абсолютно обективни резултати, посочват учените от университета „Корнел“. Разграничаването на подвидовете е проблем и при други психични заболявания. Учените смятат, че методът има приложение при изясняването и на други диагнози.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Откриха, че има 4 вида депресия беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *