Музиката на Моцарт е като допинг за мозъка!

PRINT

Музиката на Моцарт е като допинг за мозъка! Тя влияе положително на мозъка, като подобрява работата му и го активира, показа ново проучване.

Хората, които слушали известни мелодии на композитора, показали повишена активност на мозъчните вълни, свързани с паметта, разбирането и разрешаването на проблеми, съобщават експертите. Любопитното е, че не всяка класическа музика влияе по този начин. След Моцарт доброволците слушали и Бетовен, но скенерът на мозъка този път не открил активиране на мозъчните вълни.

Проучването е проведено от учени в Римския университет Sapienza. В него били включени 10 млади здрави мъже на средна възраст от 33 г., 10 здрави възрастни хора със средна възраст от 85 г. и 10 възрастни хора със средна възраст 77 г., страдащи от леки когнитивни увреждания. Всички те слушали „Allegro con Spirito“ от Соната в ре мажор за две пиана K448 от Моцарт, а след това „Für Elise“ от Бетовен. Преди и след това на доброволците била електро-енцефалограма.

Очевидно музиката на Моцарт е способна да активира невронни вериги, важни за когнитивната функция. Проучването е публикувано в научното издание Consciousness and Cognition.

Източници: Consciousness and Cognition

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Музиката на Моцарт е като допинг за мозъка! беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *