четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМузиката на Моцарт е като допинг за мозъка!

Музиката на Моцарт е като допинг за мозъка!

Музиката на Моцарт е като допинг за мозъка! Тя влияе положително на мозъка, като подобрява работата му и го активира, показа ново проучване.

Хората, които слушали известни мелодии на композитора, показали повишена активност на мозъчните вълни, свързани с паметта, разбирането и разрешаването на проблеми, съобщават експертите. Любопитното е, че не всяка класическа музика влияе по този начин. След Моцарт доброволците слушали и Бетовен, но скенерът на мозъка този път не открил активиране на мозъчните вълни.

Проучването е проведено от учени в Римския университет Sapienza. В него били включени 10 млади здрави мъже на средна възраст от 33 г., 10 здрави възрастни хора със средна възраст от 85 г. и 10 възрастни хора със средна възраст 77 г., страдащи от леки когнитивни увреждания. Всички те слушали „Allegro con Spirito“ от Соната в ре мажор за две пиана K448 от Моцарт, а след това „Für Elise“ от Бетовен. Преди и след това на доброволците била електро-енцефалограма.

Очевидно музиката на Моцарт е способна да активира невронни вериги, важни за когнитивната функция. Проучването е публикувано в научното издание Consciousness and Cognition.

Източници: Consciousness and Cognition

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -