сряда, 15 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюКомпютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Проф. Коста Костов ръководи Клиниката по белодробни болести на ВМА. Има 4 придобити специалности – вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военно-полева терапия и здравен мениджмънт. Специализирал е в Института по патология в гр. Базел, Швейцария (1992) и интензивна медицина в Санитарната академия на Бундесвера в Мюнхен, Германия (2002).

Проф. Костов, ракът на белия дроб засяга все повече хора, а драмата е, че се открива много късно. Има ли все пак изследване, което открива туморите в начален стадий?

Ракът на белия дроб може да се открие в ранен стадий с помощта на нискодозов компютърен томограф. Това е образно изследване на белия дроб с ниска доза облъчване, което мотивира по-голям контингент хора да се подложат на него. Прави се на рискови групи – дългогодишни пушачи на определена възраст.

Има ли страни, които го прилагат като скрининг?

Да, в САЩ. Не е масово, но има такива програми на големи групи хора. Наистина при някои ракът се открива в ранен стадий. За здравна система като нашата подобни програми са немислими. В рисковата група влизат хора, които пушат над 10 г., на възраст над 40 г., особено ако имат и ХОББ.

Възможни ли са фалшиво-позитивни резултати от изследване с компютърен томограф?

Да, това е големият проблем, че фалшиво позитивните резултати не са по отношение на образа, а по отношение на рака. Виждат се изменения, за които после се оказва, че не са рак. Това смущава експертите, че подобно скринингово изследване може да извади на преден план хора с такива изменения и да ги подлага на ненужни биопсии. Това е травма за хората, дори впоследствие да разберат, че не са болни от рак.

От друга страна, засега няма друг надежден метод за ранна диагностика. Няма кръвно изследване, което може да се използва като заместител. Рентгеновата снимка хваща само късните стадии, поради това не може да се използва за ранно откриване на този вид рак.

Кои симптоми все пак се свързват с рака на белия дроб?

Когато един болен има симптоми, обикновено е твърде късно. Обикновено е кашлица с кръв, болки в гърдите, задух. По-ранните стадии по правило се хващат абсолютно случайно, например правени е изследване на белия дроб по друг повод. Например изпращаме болен на компютърен томограф заради чести пневмонии, оплаквания, бронхиектазии, някакви уплътнения, които искаме да изясним. Правим изследването и изведнъж откриваме, че малкият възел е рак на белия дроб в ранен стадий. Това са образувания 5-6 мм. За тях има критерии за проследяване. Установи ли се, че този възел „мърда“, тоест нараства, се взема решение за неговото отстраняване.

Защо ракът на белия дроб понякога покосява и млади хора – например около 35 г.?

Ако човекът е започнал да пуши на 16-годишна възраст, той вече има 15-20 г. пушачески стаж. Колкото по-млад е един бял дроб, толкова по-уязвим е за вредни влияния. Има голямо значение дали си почнал да пушиш на 16 г. или на 30 г.! При юношите вредата е много по-голяма. Белият дроб още се развива, иска да диша, а ти не му даваш!

Имали сме съвсем млади пациенти – под или около 30 г. Възрастта не е застраховка. Рядко са, но ги има. Вероятно при младите болни има и генетичен фактор – баща или дядо с рак на белия дроб. Но и самият пациент пуши. Тези карциноми се развиват на базата на патологично заложена белодробна тъкан още по рождение, смущения в развитието, ранни и чести пневмонии.

Честите пневмонии в ранна детска възраст рисков фактор ли са?

Не може да се каже, че са рискови за рак, защото не е точно така. Но ако едно дете е карало тежка пневмония в детството си и след това стане пушач – ето това вече е риск, и то сериозен. Много по-голям, отколкото при пушач, който не е боледувал така.

Кои други фактори влияят за рака на белия дроб?

Безспорно замърсената околна среда, мръсният градски въздух са рисков фактор не само за рак, но и за други заболявания. В десятката на най-мръсните градове в Европа има няколко български града. София е един от тях. Това е допълнителен фактор – хем пушач, хем в мръсен град.

Как пулмолозите участват в лечението?

Допреди няколко години пулмолозите лекуваха болни с рак, сега само ги диагностицираме. Системата у нас е такава, че за белодробните клиники няма клинични пътеки за лечение на рака на белия дроб. Поемат се само разходите в онкологичната клиника. Според мен за пациента и проследяването му би било по-добре, ако в белодробната клиника има онколози и те извършват лечението под погледа на пулмолозите. Така беше преди време.

Какво означава белодробно сърце и кога болестите на белия дроб увреждат сърцето?

Белодробно сърце е заболяване, което се получава когато са изконсумирани до голяма степен съдовете на белия дроб. Капилярната мрежа на белия дроб която циркулира, за да поеме кислорода, е отрязана. Тогава се покачва налягането в дясната половина на сърцето, защото няма обем, който да поеме тази кръв. Това състояние се нарича белодробна хипертония и води до белодробно сърце. Добре е да се лекува в екип от кардиолози и белодробни лекари.

До белодробно сърце стигат пациентите с хронично-обструктивната белодробна болест, известна още като ХОББ, в последен стадий. Най-важното което трябва да се знае, че лечението на белодробното сърце е лечение на основното заболяване. Колкото по-добре се лекува и овладява ХОББ, толкова по-качествено ще живее пациентът. По-късно ще настъпи белодробното сърце.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -