понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак слънчевата активност влияе на здравето ни тази седмица

Как слънчевата активност влияе на здравето ни тази седмица

През втората половина на седмицата се очакват ниски нива на геомагнитната активност. Тя оказва влияние върху здравето на възрастните и хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, както и на изложените на постоянен стрес. Тя повлиява негативно кръвното налягане. Променя капилярния кръвен поток на пациенти с исхемична болест на сърцето. Установяват се промени и в ендокринната система. Променена е секрецията на адреналин от надбъбречната жлеза, както и е увеличена продукцията на мелатонин от епифизата, което се отразява на качеството на съня и съответно води до раздразнителност, разсеяност, умора.

Повече движение подобрява съдовия тонус и микроциркулацията

Проявите са главоболие, трудна концентрация, нервност, сънливост, недоспиване. Възможни са още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване. За да се предпазим от негативните влияния, е добре да се движим повече, да се разхождаме продължително време. Добре е да увеличим приема на вода, да минем на по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти от лекуващите ни лекари. Засилената двигателна активност подобрява съдовия тонус и микроциркулацията. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богата на витамини храни, приемайте достатъчно течности.

Очакванията са и за ниски нива на слънчевата, активност, което оказва влияние върху преуморени или по-възрастни хора. Наблюдава се понижаване на кръвното налягане, сърцебиене, напрегнатост, главоболие. И в този случай се препоръчва двигателна активност. Особено добър ефект имат закалителните процедури с хладка и студена вода, въздушни и слънчеви бани. Препоръчва се премахване на преумората, адекватно време за сън и почивка.

Изяждайте по обяд повечето храна за деня

За да бъдем активни през целия ден, е добре да ставаме рано, преди 6 часа. Изпиването на чаша топла вода засилва работата на червата. При появата на глад – закусете с плодове. В периода между 12 и 14 часа трябва да изяждаме по-голямата част от дневната храна. Това трябва да бъдат продукта, богата на скорбяла, в която трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. Между 18 и 20 часа трябва да изядем своята лека вечеря. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите. Храненето извън тези часове влошава храносмилането ни и ще се чувстваме с подут корем, ще имаме тежест и ще бъде затруднено изпразването на дебелото черво. Добре е да се избягват алкохолни напитки, кафе, газирани напитки и шоколад.

През първите дни на периода се очакват големи температурни амплитуди, а това предизвиква дискомфорт. Човешкият организъм веднага реагира на тези промени с главоболие, отпадналост, бърза умора или просто лошо настроение. Ние не можем да влияем на времето, но можем да помогнем на организма си да преживее този тежък период безпроблемно. Най-важно е да поддържаме в добра форма сърдечно-съдовата, имунната и храносмилателната система.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар, в. 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -