Недостигът на мелатонин – хормона на съня, е риск за диабет

PRINT
висока кръвна захар

Проучване показа, че една от причините за възникването на диабет тип 2 е свързана с понижени нива на хормоните на съня. Един от тях е мелатонин, който регулира човешките биоритми и нощния отдих. Синтезът му се осъществява 5 часа след като човекът е заспал. Преустановява се през деня. По такъв начин нарушаването на обичайния сън и продължителното излагане на дневна светлина може да стане причина за нарушения в отделянето на мелатонин.

Дефицитът чу от своя страна провокира възникването на захарната болест. До този момент се е смятало, че диабетът възниква заради заседналия начин на живот, затлъстяването и преклонната възраст.

Според американското проучване в клиниката „Бригам“ в Бостън при жените, които имат порнижени нива на хормоните на съня, рискът от диабет тип 2 се увеличавал два пъти в сравнение с онези, при които нямало дефицит на мелатонин. Засега обаче специалистите не могат да дадат точно обяснение защо именно недостатъчните му количества водят до диабет. Предполагат, че те са свързани с отделянето на инсулин, тъй като рецепторите на мелатонина са разположени по цялото тяло, в това число и в клетките на панкреаса, които синтезират инсулина. Така се стига до смущения в обмена на глюкозата и в метаболизма като цяло. Инсулинът е хормон, който преработва глюкозата в енергия.

Друго проучване, публикувано в списание Nature Genetics, пък откри нови доказателства за връзката между хормона мелатонин и диабета тип 2. То показало, че хората, които носят рядка генетична мутация в гена МТ2 – рецептор за мелатонин, имат много по-висок риск да развият захарната болест. Международни екипи на учени от Великобритания и Франция анализирали тези мутации при 7632 души. Те открили 40 нейни вариации, като 4 от тях били особено редки. Която и да е от 4-те редки мутации на гена МТ2 обаче увеличава риска от диабет шест пъти. Изследването разкрило още, че хората, които работят предимно нощна смяна, са рискови по отношение на сърдечносъдовите заболявания и диабет. Ако процесът на съня се нарушава нееднократно дори само в продължение на три дни, хората започвали да развиват временно симптоми на захарна болест. 

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Недостигът на мелатонин – хормона на съня, е риск за диабет беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *