Кои храни провокират сърцебиене?

PRINT
хипертония високо кръвно

Pежимът на хранене, видовете храни и напитки оказват значително влияние върху работата на сърцето. Разбира се, всеки организъм има индивидуална поносимост към храненето. Известно е, че в много случаи сърцебиене и аритмии се появяват след нахранване или употреба на алкохол, кафе, енергийни напитки и други подобни стимуланти.

Най-силен провокиращ фактор за сърцебиене и аритмия е алкохолът. При различните хора бирата, виното, концентратите провокират не само сърцебиене, но и аритмия. Особено неподходящо е големи количества алкохол над 50 мл да се приемат вечерно време, защото тези инциденти стават обикновено през нощта. Ефектът от късна вечеря с храни, богати на мазнини и в по-голямо количество, комбинирано с алкохол, е, че изискват значително увеличаване на работата на сърцето и това предизвиква неприятни усещания от сърцебиене и аритмия, а понякога даже се провокират и сърдечни кризи.

На второ място провокатор на сърцебиене могат да бъдат при различните хора кофеинсъдържащите напитки – кафе, чай, както и газирани и енергийни напитки с кофеин. Не се препоръчват люти и храни с подправки, като например горчица, при хора, които получават сърцебиене от тях. Без да са извършвани научни изследвания, е установено, че някои консерванти като мононатриевия глутамат, който се съдържа в консервирани супи, храни в заведения за бързо хранене, пилешко, говеждо месо, приготвени по азиатски рецепти, и други, предизвикват сърцебиене почти веднага след хранене. Такъв ефект има и при храни, в които се използва женшен и гуарана.

Препоръките за намаляване на този негативен ефект от храненето са храната да се разпределя на 5-6 пъти през деня с минимално количество вечер и не по-късно от 19 ч. Хората, които усещат ефекта от алкохола и стимулиращите напитки, да ги избягват. Вечер да не се приемат мазнини. За предпочитане са плодове и безмесни ястия. При по-изразени аритмии и сърцебиене, свързано с храненето, трябва да се обърнете към семейния лекар или съответния специалист.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог, болница „Св. Екатерина“

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 37 Average: 3.6]
Кои храни провокират сърцебиене? беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 Iliana Angelova
loading...