Кои храни провокират сърцебиене?

PRINT
хипертония високо кръвно

Pежимът на хранене, видовете храни и напитки оказват значително влияние върху работата на сърцето. Разбира се, всеки организъм има индивидуална поносимост към храненето. Известно е, че в много случаи сърцебиене и аритмии се появяват след нахранване или употреба на алкохол, кафе, енергийни напитки и други подобни стимуланти.

Най-силен провокиращ фактор за сърцебиене и аритмия е алкохолът. При различните хора бирата, виното, концентратите провокират не само сърцебиене, но и аритмия. Особено неподходящо е големи количества алкохол над 50 мл да се приемат вечерно време, защото тези инциденти стават обикновено през нощта. Ефектът от късна вечеря с храни, богати на мазнини и в по-голямо количество, комбинирано с алкохол, е, че изискват значително увеличаване на работата на сърцето и това предизвиква неприятни усещания от сърцебиене и аритмия, а понякога даже се провокират и сърдечни кризи.

На второ място провокатор на сърцебиене могат да бъдат при различните хора кофеинсъдържащите напитки – кафе, чай, както и газирани и енергийни напитки с кофеин. Не се препоръчват люти и храни с подправки, като например горчица, при хора, които получават сърцебиене от тях. Без да са извършвани научни изследвания, е установено, че някои консерванти като мононатриевия глутамат, който се съдържа в консервирани супи, храни в заведения за бързо хранене, пилешко, говеждо месо, приготвени по азиатски рецепти, и други, предизвикват сърцебиене почти веднага след хранене. Такъв ефект има и при храни, в които се използва женшен и гуарана.

Препоръките за намаляване на този негативен ефект от храненето са храната да се разпределя на 5-6 пъти през деня с минимално количество вечер и не по-късно от 19 ч. Хората, които усещат ефекта от алкохола и стимулиращите напитки, да ги избягват. Вечер да не се приемат мазнини. За предпочитане са плодове и безмесни ястия. При по-изразени аритмии и сърцебиене, свързано с храненето, трябва да се обърнете към семейния лекар или съответния специалист.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог, болница „Св. Екатерина“

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 32    Средно: 3.4/5]
Кои храни провокират сърцебиене? беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *