вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОт октомври касата плаща и за планово лечение в чужбина

От октомври касата плаща и за планово лечение в чужбина

От октомври 2013 г. българите ще могат да избират свободно в коя болница да се лекуват в целия Европейски съюз. Това предвижда законопроект за здравното осигуряване, публикуван на сайта на здравното министерство. Промяната е заради директива 2011/24/ЕС. Тя задължава страната ни да промени законодателството си, като гарантира свободно движение на пациентите.

Директивата предвижда пациентите ще имат право да ползват услугите на всяко лечебно заведение в съюза, като заплатят разходите за терапията. После могат да потърсят възстановяването им от НЗОК. Само дейности, включени в пакета на касата, ще бъдат плащани. Разходите ще се възстановяват до размера, поеман от държавата, където човекът живее и се осигурява. Общата сума не може да надхвърля действителните разходи за лечението. Например ако човек се лекува за нещо в Германия или Франция и там операцията струва 5000 евро, то той ще трябва да заплати сумата на чуждата болница, а след това да представи документи в НЗОК и да получи обратно толкова пари, колкото касата дава за същата дейност у нас. На практика няма клинична пътека, която би покрила реалните разходи за лечение в чужбина.

Промените не се отнасят за спешната и неотложна помощ, трансплантациите, имунизациите и дългосрочните грижи. При тях действат други регламенти. Спешна помощ в чужбина се ползва и сега с европейска здравна карта. Законопроектът на МЗ дава възможност пациентът да изиска от НЗОК предварително решение за възстановяване на разходите. Предвидени са и случаи, когато касата може да откаже – например, ако има медицинско становище, според което пациентът ще бъде изложен на необоснован риск.

Промените в закона за здравното осигуряване трябва да бъдат приети в парламента до есента. След това те ще бъдат допълнени от наредба на МЗ, където детайлно ще бъде описано при какви условия и ред ще се ползва правото на трансгранично здравно обслужване.

Има и промени при медицинската експертиза. Лекарите, които издават решения в ТЕЛК, ще получат правото да извършват лечебна дейност при определени условия. Премахва се съществуването на специализирани териториални експертни лекарски комисии. Според МЗ така ще се решат някои кадрови проблеми в медицинската експертиза в страната, след като се даде възможността в специализираните комисии да бъдат привличани и специалисти, които извършват лечебна дейност.

Пълният текст на законопроекта, както и мотивите към него можете да видите тук.

Свързани теми: Лекуваме се свободно в ЕС от 2013 г.

Жена с левкемия осъди за 80 000 евро здравното министерство

Трима професори от Франция и Италия ще оперират деца у нас

Възобновиха издаването на европейска здравна карта

В София представиха уникална протонна терапия за лъчелечение

Касата платила 244 000 евро на жена, лежала в болница в Германия

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -