Видове главоболие и причините за него

PRINT
д-р Росен Икономов

Главоболието е едно от най-честите оплаквания на съвременния човек. Кои са възможните причини?

  • по-безобидни – преумора,
  • психическо и физическо пренапрежение,
  • сериозни неврологични заболявания,
  • мозъчно-съдови заболявания,
  • тумори,
  • инфекциозни заболявания.

Затова всяко новопоявило се или засилващо се във времето главоболие изисква консултация с невролог и провеждане на изследвания по негова преценка. „Главоболието има разнообразни характеристики, които са специфични за различните причини. Важно е неврологът да определи какъв е видът му, за да се проведат необходимите изследвания и да се предприеме правилно лечение. Понякога главоболието е симптом на други заболявания извън неврологията и изисква консултация с други специалисти като кардиолог, ендокринолог и др.“, коментира началникът на отделението по неврология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Росен Икономов, д.м.

Има три основни вида първично неврологично главоболие:

  • тензионно,
  • мигренозно
  • клъстерно.

Всеки от тях има свои причини и отличителни симптоми. Тензионното главоболие е един от най-често срещаните видове. То се причинява от стягане на мускулите на врата и скалпа. Може да бъде предизвикано от редица фактори — неправилна поза, стрес, напрежение в ежедневието, преумора, ошипяване на шийните прешлени. Този вид главоболие води до слаба до умерена стягаща болка и тежест в главата, които могат да започнат от тила или врата и да продължат напред, или обратното. Може да бъде придружено от болки във врата или раменете. Болките могат да продължат от половин час до няколко дни.

„Макар че причинява дискомфорт и дразни, тензионното главоболие е доброкачествено и обикновено не е опасно за здравето. Лекува се с почивка и спокойствие, масаж, понякога се налага включването на медикаменти“, съветва д-р Икономов.

Мигренозното главоболие се различава от тензионното по това, че болката обикновено е ограничена от едната страна на главата и има пулсиращ характер. Често е налице чувствителност спрямо светлина и шум, гадене и повръщане. Този тип главоболие протича на пристъпи, които могат да продължат от няколко часа до няколко дни с различна честота.

По време на мигренозен пристъп се изисква пълен покой и отстраняване на всякакви дразнители – особено светлинни и звукови. Лечението е комплексно – лечение на пристъпа и профилактика на пристъпите, което се провежда с различни медикаменти по преценка на невролог.

Клъстерното главоболие е най-рядко срещаният вид първично главоболие, но може да се твърди, че е най-интензивно, като се среща повече при мъжете, отколкото при жените. „Клъстерът“ на този тип главоболие се отнася не до мястото на болката в главата, а по-скоро до групирането на пристъпите във времето. Възможно е хората да имат няколко пристъпа на ден в продължение на няколко седмици или месеци, след което пристъпите могат да спрат напълно, но се възобновяват отново по-късно.

„От трите вида главоболие клъстерното главоболие е причина за най-силни болки, обикновено описвани като мъчителни или изгарящи. Болката настъпва бързо от едната страна на главата, около и зад ухото, след това се влошава и може да продължи от 30 минути до два часа. Други симптоми включват сълзене и зачервяване на окото, запушен или течащ нос само откъм засегнатата страна на главата. Лечението е трудно, индивидуапно при всеки пациент и трябва да се провежда под контрола на невролог, казва специалистът.

Към тези причини за главоболие се прибавя и тригеминалната невралгия

Тя често е вторична – на базата на синузит или стоматологични проблеми. Протича на пристъпи от силна, стрелкаща болка винаги в едната половина на главата и лицето. Налагат се специализирани изследвания и комплексно лечение, понякога от различни специалисти.

Изследванията, които се налагат при главоболие, са много и различни. Това изисква преглед от невролог и точна преценка на необходимите изследвания и консултации със други специалисти. „Точната диагноза е предпоставка за правилно и успешно лечение. Университетска болница „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“ разполага с необходимите високоспециализирани специалисти и модерна диагностична апаратура за прецизна диагностика и лечение на пациентите с главоболие“, уточнява д-р Икономов.

[Общо: 23    Средно: 2.8/5]
Видове главоболие и причините за него беше последно модифицирана от: март 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *