четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПравилно миене и протеини в храната пазят зъбите от кариес

Правилно миене и протеини в храната пазят зъбите от кариес

Зъбният кариес е резултат от действието на много фактори. Съчетанието им води до развитие на процес, при който въглехидратите (захарите), които приемаме с храната, се разграждат от микроорганизмите, живеещи в зъбната плака, до киселини. Те разтварят емайла, а след него и дентина и това води до разрушаването на зъбите, факторите, които причиняват развитието на кариозния процес, се разделят на такива, които действат на местата, където се отлага зъбна плака – по вдлъбнатите зони на дъвкателната повърхност на кътниците (фисурите), по повърхностите между два зъба и в зоните на зъбните шийки. Има и фактора, които зависят от вредата в устата, например количеството и качеството на слюнката. Колкото е по-гъста, толкова повече хранителните остатъци и микроорганизмите се прилепват по зъбите и предизвикват плакообразуване. Има фактори, които зависят от поведението на човек – начин на хранене, честота на прием на захари, вида на приеманите захари, прием на подсладени течности, качество на устната хигиена и др. Точно затова отговорът на въпроса дали кариесът на временните зъби води До кариес на постоянните не е еднозначен. Ако не се променят навиците, довели до развитието на кариозен процес в периода на временните зъби, да, ще се стигне и до кариес на постоянните.

Как да се пазим от кариес

Грижите могат да се разделят на две групи. Първата е преди пробива на зъбите, а втората – след него. Първата група от фактори действа за изграждане на здрави и устойчиви на киселините зъбни структури. За това са необходими белтъчини, изграждащи качествена органична основа за бъдещите зъбни структури. Това се получава с белтъчна храна – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Необходими са и витамини – А, В, С, Е. Те се набавят с плодове и зеленчуци. След като се образува качествена органична основа, започва минерализацията. За да се осигури калций, всяко дете трябва да приема ежедневно по 2 чаши мляко и бучка сирене и кашкавал, флуорът не се получава с храната. Обикновено той се набавя с водата, но у нас питейната вода е бедна на флуор. Има минерални води, които съ-държат големи количества флуор, но често много повече от необходимото, което ги прави неподходящи за деца. Ето защо по отношение на флуора всеки родител трябва да се консултира с дентален лекар.

След пробива на зъбите тези грижи продължават, но вече трябва да се полагат и много други. На първо място е поддържането на качествено почистване на зъбите. То трябва да се провежда два пъти дневно с продължителност от три минути. Зъбите се мият последователно от горе вдясно по часовниковата стрелка до долу вдясно. Най-подходящи за децата са кръговите движения. Те трябва да се научат да ползват и зъбни конци, които единствено почистват междузъбните пространства. Зъбните четки трябва да са с малка глава, с косми, разпределени в снопчета с различна дължина, за да навлизат в труднодостъпни места. За деца над 3 години, които могат да плюят пастата след почистването, трябва да се ползва зъбна паста, съдържаща флуор.

Чести хранения и много захар увреждат зъбите

Другият важен момент са видът и начинът на хранене. Важни са количеството и качеството на приеманите захари, консистенцията на храната, честотата на хранене. Колкото по-често се приема храна, колкото повече захари се приемат, толкова по-висок е рискът от развитие на кариозен процес. Въглехидратите са не само сладките храни, но и всички тестени храни. Особено опасни са тези, които са съчетание от ниско- и високомолекулярни въглехидрати, например сладкишите, които съдържат едновременно нишесте от брашното и проста захар, която директно се разгражда от микроорганизмите до киселини.

Децата не трябва да се приучават да похапват солети, чипсове, вафлички, бонбони и още много други на пръв поглед вкусни, но вредни храни. Ако трябва да приемат нещо между храненията, то нека са плодове и зеленчуци.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -