четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКариесът е заразен, предава се с целувка

Кариесът е заразен, предава се с целувка

Кариесът е заразно заболяване, казва д-р Бранимир Кирилов, стоматолог. Този факт е известен на науката от 20-30 г., но въпреки това много хора не подозират, че бактериите, които предизвикват кариеса, се предават чрез целувка или слюнка.

Когато човек отиде на зъболекар, препоръката най-често е да се оправят само големите. Казва се, че за малките може да се изчака. На практика обаче малките кариеси стават големи и заразяват другите зъби. Така процесът се поддържа. За да бъде решен проблемът с кариесите, всички те трябва да бъдат излекувани в рамките на 2-3 месеца, независимо от големината им, посочва д-р Кирилов. След това човек трябва само да ходи редовно на контролни прегледи, като обикновено е достатъчно това да става през 6 месеца. Прегледът за кариес задължително включва не само традиционния зъболекарски оглед на зъбите, а и рентгенови снимки, които могат да покажат кариеси в зони, които не се виждат с просто око. Със специални апарати се измерва и степента на минерализация на емайла на зъба. Откритият кариес, се лекува веднага. Ако и на втория преглед след 6 месеца отново има кариес, трябва да търсим причината за това извън микробите.

Друга възможна причина е високата киселинност в устата, оскъдна слюнка или неподходящ хранителен режим. Ако и след нормализирането на тези показатели се появяват кариеси, трябва да се прегледа и интимният партньор, защото кариесът се предава и чрез целувка.

Всички мои пациенти за последните 10 г., които са около 8000 души, казват: „когато го чух за първи път, не бях убеден, че решението е толкова просто, но ето, че вече много години след основното лечение нямам никакви кариеси“, допълва специалистът.

Д-р Бранимир Кирилов
Д-р Бранимир Кирилов

През последните 15 години стоматологията става все по-нискоинвазивна благодарение на технологичния напредък и натрупания опит на медицината. При излекувани кариеси, добра хигиена и редовни профилактични прегледи може въобще да не се стигне до машинка.

При условие че са спазени всички изброени условия и се установят зони на намалена минерализация, проблемът може да бъде решен и само с втриване на реминерализиращи гелове, които възстановяват емайла. Но това изисква лични усилия, мотивация, редовни контролни прегледи.

Във всеки аспект терапиите вече са нискоинвазивни. Те дават възможност при лечението на кариесите да бъде запазена възможно най-голяма част от естествените тъкани. В миналото материалите са били такива, че е трябвало да се изпили и много от здравата част на зъба, за да се направи пломбата, вече не е така. Ако преди време за поставяне на коронка се налагаше изпиляване на целия зъб, сега се възстановява липсващата част от него и коронката се залепва, без да се налага да се изпилва съществуващата част от зъба. Преди и за поставянето на фасети зъбите са се изпилявали чувствително, при което практически се се е отстранявал по-твърдият повърхностен слой – емайлът, и това се е отразявало на здравината, фасетите често са се чупели и са падали.

Сега фасетите са с дебелина 0,3 милиметра, което не налага изпиляване, а само награпавяване на зъба, за да се създаде по-добро сцепление при залепването на фасетата. Отделно залепването е с принципно нови материали, които правят химическа връзка между порцелана и емайла на зъба – фасетата по химически път се слива със зъба в неразрушимо цяло, допълва д-р Кирилов.

Нови са подходите и при ваденето на ретинирани мъдреци (останали в костта, обикновено разположени хоризонтално) – това вече става за 15- ина минути, т.е. от 4 до 8 пъти по-бързо в сравнение с преди, с минимална травма и съответно по-кратък и безпроблемен възстановителен период. Това става благодарение на апарат, който позволява мъдрецът много бързо и лесно да се среже на парчета и те да се извадят, без да се травмира костта.

Д-р Бранимир Кирилов завършва Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София през 1998 г. със специалност дентална медицина. През 2003 г. взема диплома и по орална хирургия от същия университет. През 2010 г. отново в софийския Медицински университет завършва и хуманна медицина. От 1999 до 2010 г. преподава орална и лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет в София. През 2005 г. д-р Кирилов основава денталната клиника „Медикъл дент“. Ръководи семинари и консултации в Международния учебен център по дентална имплантология – 1Р21 – България. Тази година е удостоен и с наградата “ Мениджър на съвременна дентална практика“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -