вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да мием зъбите правилно

Как да мием зъбите правилно

Ако зъбите се мият под 2 минути, ефектът е нищожен, обяснява председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Дългото четкане отстранява механично остатъците от храна, но така даваме възможност и на пастата за зъби да активира съставките си. Миене за 15-20 секунди нямало никакъв ефект и човек само се заблуждава, че си е мил зъбите.

Грижата за зъбите изисква и да се ходи на зъболекар поне два пъти годишно, допълва д-р Миланов.  Здравната каса не покрива много услуги, но все пак в минималния пакет влиза профилактичен преглед и някои лечебни процедури. Здравите зъби са свързани със самочувствието и визията, но и със здравето, обясни още д-р Миланов. Лошата устна хигиена води не само до кариеси, но и до възпалителни заболявания в устната кухина, които през лигавицата може да проникнат и в кръвта.

Под 40% са хората, които спазват изискването да сменят четката си за зъби на 6-7 седмици. Изборът на четка е важен, но далеч не е необходимо тя да е скъпа и модерна. Обикновена четка е достатъчна да почисти устната кухина, ако търкаме правилно, убеден е д-р Миланов.  С времето тя обаче се изхабява и не върши качествена работа. Изборът на паста за зъби трябва да е главно според възрастовата група. Има качествени както български, така и вноски марки, казва стоматологът.

Българите нямат навика да ползват конец за почистване на зъбите, допълва той. Това е свързано с културата и народопсихологията. Ползите от конеца обаче са много – почистват се междузъбните пространства, където четката не може да проникне. Клечките за зъби не стават за поддържане на хигиената в устната кухина, макар че са често използвани. Стават само за да отстраним късче храна, заседнало между зъбите след хранене.

Дъвката масажира венците, но не замества миенето

Дъвченето на дъвка има ефект, защото, освен че отстранява полепналите частици от храната по повърхността на зъбите, масажира венците и освежава дъха. Тя не може да замести миенето, но е някакво решение в забързаното всекидневие, когато човек хапва в движение. Колко често трябва да се мият зъбите? Отговорът е – ако има възможност след всяко хранене, иначе – поне два пъти дневно.

„Универсални“ четки не съществуват. Затова трябва да знаете дали търсите твърди, меки, или средно твърди. Средните са подходящи в много малко случаи и не са „златна среда“. Специалист може да ви каже кое е най-добро за вас. За предпочитане са четките с изкуствени косми, защото естествените са по-благоприятна среда за бактерии.  Главата на четката трябва да е около 2,5-3 см, за да стига и на труднодостъпни места. Тя трябва и да е заоблена, за да не наранява меките части на устата и венците.

Важно е тя да се поддържа добре, защото иначе става огнище за бактерии. След всяко ползване трябва да се мие с топла вода, за да паднат останките от паста и парчета храна. Подсушава се добре, защото влагата е среда за бактерии. Трябва да се сменя поне веднъж на 3 месеца. Много хора държат четката за зъби на открито и то близо до тоалетната чиния. При пускането на водата в тоалетната част от бактериите от нея политат наоколо. Те могат да стигнат до 2 метра във всички посоки. Ако четката ви за зъби стои на открита поставка, тя е мишена на микроби и бактерии като е-коли, стрептококи и стафилококи.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -