вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаУчени: Мръсният градски въздух е основен виновник за бума на алергиите

Учени: Мръсният градски въздух е основен виновник за бума на алергиите

Пролетта е сезонът на алергиите. Дори хора в напреднала възраст може да проявят симптоми на сенна хрема, макар досега да не са имали досега такива проблеми. Все още медицината няма категоричен отговор защо броят на алергичните непрекъснато нараства, макар че доказателствата се трупат.

Има сериозни сведения, че климатичните промени, както и вредните вещества във въздуха имат голям принос за тази тенденция. Поради глобалното затопляне времето за полета на полените се удължава. Бреза, леска и елата пускат полени още през януари при по-мек климат. Други дървесни и растителни видове пък цъфтят до късно есента. Така за чувствителните хора не остава време да се възстановят, коментира проф. Екард Хамелман, директор на Университетската клиника в Бохум. Според учени от European Geosciences Union увеличаването на въглероден двуокис във въздуха кара растенията да отделят повече полени. В същото време някои екзотични растения със силно алергенен потенциал като амброзията се чувстват вече добре и в Европа.

Озонът и финият прах усилват алергичните симптоми

Вече е известно, че вредните вещества във въздуха като финият прах (отделян предимно с газовете на колите) и озонът имат съществен принос за ръста на алергиите. Доказано е, че полени от райони с високо замърсяване, са по-агресивни, казва проф. Карстен Шмит-Вебер, шеф на Института за изследване на алергиите към Центъра Хелмхолц в Мюнхен.

Подобен ефект имат частиците фин прах, които активират по-силно определени клетки на имунната система при хората. Най-вредни са саждите от дизеловите коли. Вече знаем, че когато се вдишват едновременно полени и фин прах, симптомите на алергия са много по-мощни, допълва проф. Карл-Кристиан Бергман от болницата Шарите в Берлин. Носът се запушва, а очите сълзят.

Според учените полените отделят алергени още във въздуха, които се свързват с частици фин прах и така успяват да проникнат дълбоко в дихателните пътища. Пациентите със сенна хрема от градовете имат по-силни симптоми от тези, които живеят в среда с чист въздух, казва алергологът проф. Бергман. Лошото е, че кратките дъждове през пролетта само влошават ситуацията. Полените попадат в локвите, където се пукат и отделят големи количества от проблемните субстанции.

Финият прах и астмата

Данни от 10 големи европейски столици показват, че децата, които растат до големи улици и булеварди, страдат с 14% по-често от астма от други, които живеят в спокоен район. Астмата се смята за заболяване след недобре лекувана сенна хрема. Заболяването се мести от горните към долните дихателни пътища.

Алергиите могат да се променят постоянно, казва проф. Ралф Мьозгес от Университетската клиника в Кьолн. В началото човек реагира само на една трева. С времето организмът започва да реагира на все повече алергени – не само полени, но и акари, животински косми и др. За щастие медицината вече разполага с различни медикаментозни терапии, които се прилагат според индивидуалното състояние на пациента.

Източник:  Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -