неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение8 дефекта на организма в основата на диабета

8 дефекта на организма в основата на диабета

Осем дефекта в организма са свързани с възникването на диабета, посочи проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Специализираната болница по ендокринология „Акд. Иван Пенчев“ в София. Преди години се смяташе, че проблемите са само два – в организма има инсулин, но той не действа (инсулинова резистентност) или пък с времето инсулинът се изчерпва.

Днес вече медицината знае, че принос за възникването на захарната болест имат още 6 дефекта – в патогенезата му участват и червата, и бъбреците, черният дроб, мускулите, панкреасът и мастната тъкан. На тази база да разработени и нови медикаменти, които ще атакуват тези проблеми. Преди 10 г. ендокринолозите работеха само метформин, сулфанил уреен препарат и инсулин, ориентирани към първите два проблема, казва проф. Танкова (на снимката).

Метформин е най-използваното лекарство в цял свят – действа върху два от дефектите. Манинил действа само на един дефект – изцежда инсулина. Старите лекарства имат недостатък – при тях кръвната захар бързо спада и бързо се качва във времето. Ефектът им се изчерпва сравнително бързо във времето и има риск от хипогликемии. Това е много неприятно за пациента състояние, при което кръвната захар пада доста. Те се усещат замаяни, дезориентирани, засяга ги както умствено, така и емоционално. Ако не се вземат мерки, хипогликемията за диабетика може да завърши фатално – с инфаркт или инсулт.

Инкретин базираната терапия е от новите, тя действа на шест от 8-те дефекта. Неотдавна и в България вече се реимбурсира една друга нова група лекарства – SGLT2 инхибиторите. При тях ефектът се постига като излишната глюкоза се отделя през бъбреците, но въпреки това няма риск от хипогликемии. Изборът на медикаменти зависи от индивидуалното състояние на пациента, какво е причинило „дефекта“ при него. Така не само се сваля кръвната захар, но това става по най-разумния и благоприятен начин за пациента.

Диабетиците в България:

  • 500 000 с диагноза, а други 200 хиляди не знаят, че са болни
  • Засяга 8,4% от населението,  но скоро ще обхване 10%
  • Диабетът засяга предимно хората с ниски доходи, а България попада в тази категория.

По-малката част – 15% страдат от диабет тип 1, който е автоимунен. Лечението е цял живот с инсулин. По-големият проблем е захарният диабет тип 2, който хората до голяма степен сами си причиняват с неправилен начин на живот. Разбира се, има и генетично предразположение, но много хора не си дават сметка за това. „Винаги питаме пациентите си дали имат в семейството болни от диабет, те казват, че не. После в хода на разговора става ясно, че някой от родителите имал „старчески“ диабет“, споделя проф. Танкова. В наши дни затлъстяването е все по-често и при децата, затова захарният диабет вече изобщо не е старчески.

Кои са рисковите фактори:

  • Родител с диабет
  • Наднормено тегло
  • Високо кръвно, холестерол
  • Преживял сърдечно-съдово заболяване
  • Жени, родили едър плод – над 4 кг
  • Хроничен стрес

Не се заблуждавайте, че ако нищо не усещате, сте здрав. Диабетът е коварен, може години наред да живеете с това заболяване и да нямате никакви обезпокоителни симптоми. В практиката си проф. Танкова е виждала доста хора, които са били по 7-12 години в предиабетен период. После болестта се е развила потайно и често диабетът се открива след инфаркт, при увредени бъбреци, очи, или диабетно стъпало.

Как се открива диабетът?

Простото изследване на кръвна захар на гладно не е достатъчно, за да се открие диабетът. Много е важно тя да се провери и два часа след храна. За съжаление в профилактичния преглед е включено само първото изследване, а често джипитата не обясняват на рисковите пациенти как трябва да се проследяват.

Стойностите след хранене сочат са важни, защото те сочат риска за сърцето и съдовете. Гликираният хемоглобин е друг важен показател. Той показва каква е била средно кръвната захар за 3 месеца назад. Гликираният хемоглобин има пряка връзка с риска от увреждане на микросъдовете и нервите. В по-малка степен влияе на риска от инфаркти и инсулти, за които голямо значение имат кръвното и холестерола.

Ако например увеличим гликирания хемоглобин от 5,5 на 10 милимола, тогава 10 пъти нараства рискът от увреждане на очите, нервите и бъбреците. В същото време рискът от инфаркти и инсулти нараства само два пъти.

Продължителността на живота зависи от контрола на кръвната захар

Само половината българи с диабет постигат добър контрол на кръвната захар, което е предпоставка за усложнения. При назначаването на терапия целта е да се постигне гликиран хемоглобин под 7 милимола. При младите оптимално е 6,5 ммол, при възрастните може и до 8 ммол, допълва проф. Танкова.

У нас са достъпни всички съвременни медикаменти, в това отношение сме дори по-добре от страни като Полша, Австрия. Терапията включва освен медикаменти, препоръки за хранене и физическа активност. През последните 10 г. има бурно развитие на антидиабетните медикаменти и голям избор. Последните 20 г. са ерата на инсулиновите аналози. Те са много по-физиологични, с по-малък риск от хипогликемия, по-добри за телесното тегло, имитират физиологията на инсулиновата секреция по-добре. Изписват се с протоколи, но така пациентът се вижда поне два пъти годишно със своя ендокринолог и това е добре за контрола.

Страничните ефекти от инсулиновата терапия са хипогликемиите и качването на тегло. Инсулинът е основният хормон, от който пълнеем,  трупа се мастна тъкан. Това е бил проблем при старите препарати, с аналозите е преодолян, коментира специалистът.

В последно време много се говори за инсулиновите помпи – те са алтернативен метод за доставяне на инсулин. Това е устройство, закачено чрез тръбичка за корема, което подава денонощно инсулин. От тази година касата вече ще заплаща за реимбурсирането на помпите при пациенти с определени медицински показания – това са тези, при които с обичайното лечение не може да се постигне контрол. Досега те сами заплащаха за инсулиновите помпи. Предполага се, че на първо време от реимбурсацията ще се възползват около 300, най-много 500 души.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -