четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюРакът на белия дроб настъпва без симптоми

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

Проф. Деян Йорданов ръководи клиниката по гръдна хирургия във ВМА и оперира много пациенти с рак на белия дроб, който е един от най-често срещаните тумори у нас, а и по света. В интервюто специалистът обяснява кои са новостите и какво трябва да знаят пациентите с тази диагноза.

Какви са критериите за операция при пациентите с рак на белия дроб?

– Критериите са свързани със самото заболяване, но и със състоянието на организма. За съжаление, огромният процент пациенти с рак на белия дроб попадат при нас, когато вече не може да се направи операция. Това се дължи на разрушената система за диспансеризация на рисковите контингенти, която съществуваше преди реформата. Сега хората търсят лекар при първите симптоми, но тогава почти винаги е вече късно. Противопоказанията за операция, които са свързани не с тумора, а с общото състояние на организма, са сърдечносъдови заболявания или предходни болести на белия дроб, които ограничават дихателните функции и не позволяват отстраняването на части от него.

Кои попадат в рисковите групи за рака на белия дроб?

Основната рискова група са пушачите. Но и ако човек не е пушил, може да е бил изложен на тютюнев дим като пасивен пушач. Има и други фактори – основната част са свързани със замърсяването на околната среда и работата на двигателите с вътрешно горене. Доказано е, че контактът с азбест също е рисков. Има и други химикали в различните производства, които също се смятат за високорискови. Радиацията също е фактор, който отключва болестта.

Защо толкова млади хора – по на 30-35 г., боледуват?

Има тенденция за подмладяване на болните и тя важи за всички видове рак. Най-вероятната причина е все по-замърсената околна среда. Не е логично да търсим причината в гените или някъде другаде.

Туморите на белия дроб са различни видове. Кои се срещат най-често?

Най-много пациенти са с плоскоклетъчен (недребноклетъчен) рак. Дребноклетъчният е в друга група, защото протича по-особено и за съжаление прогнозата при него е по-лоша. Когато пациентите идват по-късно, те обикновено имат плеврален излив. Това е наличие на течност в пространството около белия дроб, която сочи, че туморът е засегнал плеврата – обвивката на белия дроб и плевралната кухина, или на блокиране на лимфния дренаж от белия дроб. Доста често това е първият симптом, но всъщност стадият е доста напреднал. Може би най-същественият първи симптом е, когато пациентите имат кървави храчки. Те са заради нарушена цялост на съдове, хранещи тумора или трахеобронхиалното дърво.

Какви изследвания правите при съмнение за тумор в белия дроб?

Обикновено се започва с рентгенова снимка. Там се вижда нетипично засенчване в областта на белия дроб. Тогава изследванията се разширяват. Прави се фибробронхоскопия – тя е едно от най-важните неща при вземане на решение за операция. Оглеждат се въздухоносните пътища с оптична система и се взема биопсия от тумора или засегнатата лигавица. Другото важно изследване е със скенер.

Възможно ли е да възникне едновременно на различни места в белия дроб?

Ако се открият няколко локализации, това също е признак за напреднал стадий. В белия дроб има доста място, където туморът може да нараства. В този орган има много въздух и ракът лесно може да го притиска. Така образуванието понякога достига много големи размери. При всеки пациент има индивидуални особености – туморът може да е малък и вече да има метастази, но е възможно туморът да е с големи размери, а метастази да не се открият. Някои от най-големите достигат 15-20 см.

При операциите на рак по принцип се казва, че е много важно да се изчистят максимално туморните клетки. Как постъпвате вие?

Основната операция представлява резекция – отстранява се част от белия дроб, тази, която обгръща тумора. Ако образуванието преминава и в съседния дял, трябва и той да бъде отстранен в името на онкологичната радикалност. При операцията не се използва някаква по-особена апаратура. Разбира се, напоследък в хиругията се използват много видове специални инструменти, които повишават не само бързината, но и сигурността на самата операция.

Каква част от белия дроб може да се отстрани, но човекът да продължи да живее?

Може да се отстрани половината, ако другата не е засегната от някаква болест.

Какви са прогнозите за рака на белия дроб след операция?

Дали ще се проведе химиотерапия, зависи от разпространението на тумора. Ако той е открит в лимфните възли, които задължително се отстраняват при операцията, тогава се назначава химиотерапия. Аргументът е, че не е сигурно докъде са стигнали разсейките. Най-голямата следоперативна смъртност е при отстраняване на целия бял дроб – пулмонектомия. Тази операция е най-инвалидизиращата. Иначе далечната преживяемост и прогноза зависят от фазата, в която е открит ракът.

Ако злокачествени клетки се установят на места, които не са били отстранени по време на операцията, прогнозата е лоша. Значение има и как организмът ще реагира на химиотерапията. Има ситуации, в които комбинацията от медикаменти е успешна и преживяемостта може да надхвърли 5 г. За съжаление това е доста рядко.

Може ли ранен стадий да се хване на рентген?

– Най-щастливите пациенти са тези, при които туморът се открива на снимка заради някакво друго невинно заболяване. Например след грип е започнала кашлица. Тези профилактични рентгенови изследвания на рискови групи се извършваха някога в тубдиспансерите и в трудовото здравеопазване. Нещо, което днес липсва. Чака се на личните лекари да поемат тази функция, но това е много трудно.

Но човекът няма ли никакви оплаквания в първия стадий?

Не. Мястото е голямо и туморът си расте без изявена симптоматика. Дори кашлицата се появява, когато туморът обхване по-голям бронх. Там се намират рецепторите, които я предизвикват.

Говори се за хроничната обструктивна белодробна болест като за предшественик на тези тумори. Така ли е?

Има такива теории. Те са свързани с периодичните възпаления, които предизвиква болестта. Честото дразнене и увреждане на белодробния паренхим сигурно има връзка с възникването на тумора.

Ако оперирате успешно в ранен стадий, каква е опасността от рецидив?

Ако туморът е хванат в първи или втори стадий, тогава настъпва пълно излекуване след операцията. Дори не се прилага химиотерапия. Но при нас в болницата не е идвал пациент в първи стадий поне от 5 г.

Лъчетерапията намира ли приложение?

Да, има важно място в комплексното лечение на рака на белия дроб. Всеки пациент се разглежда от онкокомисия, каквато има във всяка голяма болница. Тя е от различни специалисти, които вземат решение за вида на терапията. Възможно е лъчетерапия да бъде назначена преди и след операцията. Ако се извърши преди хирургичната намеса, нашата работа става по-сложна, понеже настъпват някои промени в тъканите около тумора. Но иначе и двата метода имат своето място и показания. След операция се прави лъчетерапия, когато не е отстранен цялостно туморът или когато той преминава в съседни органи и структури.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -