четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРак на белия дроб - кои са новостите в лечението

Рак на белия дроб – кои са новостите в лечението

Нови терапии осигуряват по-високи шансове за възстановяване, по-дълго оцеляване и по-добро качество на живот за пациентите с рак на белия дроб. Въвеждането на съвременни медикаменти значително подобри както резултатите от лечението, така и поносимостта на лечението през последните години. 

Тенденцията е на пациентите да се предлага все по-прецизно избрана терапия за точно техния случай. Ракът на белия дроб в четвърти, последен стадий все още остава нелечим. В определени случаи обаче вече е възможно да той да бъде превърнат в хронично заболяване, като преживяемостта бъде значително удължена. Колко дълго си живее с рак на белия дроб, е един от основните въпроси, които пациентите и техните близки си задават след поставяне на диагнозата. 

Напредък в ранното откриване и диагностика

„Възможно най-ранното поставяне на диагнозата при рак на белите дробове е важно за добрата прогноза на пациента, подчертава доц. Аршанг Валипур, ръководител на Катедрата по вътрешна медицина и пневмология в болницата Nord-Klinik Floridsdorf във Виена. 

Скринингът се препоръчва само за рисковите групи – дългогодишни пушачи, с наследствена обремененост. Потенциално подходящите методи като нискодозова компютърна томография,  анализ на издишваните газове с помощта на електронно устройство или откриване в кръвта на туморни клетки или туморна ДНК за момента са в етап на изследване.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Новите технологии улесняват диагностиката на ранните стадии. Може да се използват за ранна диагностика на пациенти, при които вече е открита находка в белите дробове, например при случаен преглед с компютърна томография. Те позволяват точно да се локализира и контролира подозрителната находка, която понякога е много малък тумор, както и да се вземат тъканни проби. 

Става дума за навигационна бронхоскопия и ендобронхиален ултразвуков преглед. Комбинацията от двата метода позволява точна диагноза в 70 до 80 процента. Друг плюс е, че на много пациенти могат да бъдат спестен други последващи изследвания или по-инвазивни методи, добавя доц. Валипур. Тези методи все още не се предлагат в България, но наши пациенти пътуват до други европейски страни като Австрия или Германия например.

Имунотерапия лекува рак на белия дроб дори в напреднал стадий

Кои са новите лекарства при рака на белия дроб

Прецизната диагноза на пациентите позволява да им се предложи най-подходящото индивидуално лечение за всеки пациент. Изборът на терапия става по определени критерии. Главната роля се пада на изследването на биомаркери в тъканите на тумора. Търсят се определени рецептори или мутации в неговата ДНК. Заключенията позволяват да се избере лекарството, което ще даде най-голям ефект. То може да е под формата на таблетки за таргетна терапия (подходяща за около една трета от пациентите), имунотерапия или химиотерапия. 

Таргетна терапия 

При таргетните терапии става дума за т.нар. тирозинкиназа инхибитори (TKIs), които са насочени вътреклетъчно към определен рецептор. В Европа вече са регистрирани таргетни терапии, ориентирани към 10 различни рецептори на туморните клетки, които играят важна роля при недребноклетъчния рак на белия дроб (NSCLC). Този вид тумор се открива при  80% от хората с диагнозата. Голямото предимство е, че пациентът може да приема лекарството в домашни условия, не е ограничен да стои в болница през цялото време. Освен това при болните може да се открие в кръвта определен туморен маркер (ДНК на тумора), който позволява да се предвиди навреме възможно завръщане на болестта. 

Таргетните терапии повлияват много добре рака в 90-95% от случаите. Общата преживяемост може да бъде увеличена чрез последователно преминаване към други таргетни терапии. 15% от пациентите са живи 5 г. след диагнозата. 

Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

Имунотерапия

Друг иновативен подход при напреднал рак на белия дроб е имунотерапията, която включва т. нар. чекпойнт инхибитори. Целта е да се активиране отслабената по-рано имунна система на тялото или да се премах камуфлажното прикритие на тумора, с което той успява да избегне атаката на имунната система. Така тя успява да разпознае раковите клетки като опасни и да започне да ги унищожава.

Условие за включване на имунотерапията в лечението е определяне на т.нар. PD-L1 статус. Ако се установи PD-L1 експресия от поне 50% – това се отнася за около една трета от пациентите, монотерапията с чекпойнт инхибитор като терапия на първа линия може да постигне значителен успех. При PD-L1 експресия под 50 процента, имунотерапията се комбинира с химиотерапия. 

Друга особеност е, че се прави разлика между „студени“ и „горещи“ тумори. Студените тумори не реагират на имунотерапия. Тогава се прави опит за загряване на тумора с помощта на радиация или химиотерапия, за да може след това той да се повлияе по-добре от имунотерапията. Правилното откриване и лечение по този начин повишава 5-годишната преживяемост до 25 процента. 

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

Лечение на рака на белия дроб с операция

Карциномът на белите дробове се разделя на четири стадия:

  • Първи стадий (ранен стадий) е без засягане на лимфни възли.

Препоръчано лечение: само операция.

  • Втори стадий е със засягане на N1 лимфни възли.

Препоръчано лечение: първо операция, след това химиотерапия.

  • Трети стадий: Частично напреднал локален тумор с медиастинално засягане на лимфни възли (допълнително се разграничава стадий IIIа, когато те са от страната на първичния тумор, при стадий IIIb те са от двете страни).

Препоръчано лечение: първо химиотерапия, след това операция.

  • Четвърти (последен) стадий е, когато има метастази.

Препоръчано лечение: само химиотерапия, операция се прави само в изключителни случаи (обикновено ракът в последен стадий е неоперабилен).

„Разбиранията за лечението, ориентирано според стадия, претърпя промяна след въвеждането на новите медикаменти. Напредъкът е особено по отношение на хирургичното лечение в напредналите стадии”, обяснява проф. Майкъл Ролф Мюлер, ръководител на отделението за гръдна хирургия в болницата Норд Клиник Флорисдорф във Виена. 

Много пациенти реагират толкова добре на новите лекарства, че се постига пълна ремисия (CR) – т.е. образната диагностика не може да се идентифицира тумор. Пациенти, които в миналото са били класифицирани като неподходящи за операция, днес често се лекуват с хирургия и то с голям успех. След лечението туморната тъкан и засегнатите лимфни възли могат да се оперират и да се изследват за наличие на остатъчни ракови клетки. ако се прецени, са назначава допълнително хирургично или лъчетерапевтично лечение, иначе има риск останалите туморни клетки да започнат да растат отново. 

Съвременната медицина все още не може да каже с пълна точност колко висок е рискът от рецидив. Хирургичното отстраняване на предварително лекувани тумори крие своите предизвикателства поради променените анатомични условия на мястото. То обаче даде важни сведения, които помагат да се определи най-добрият последващ курс на лечение.

Миниинвазивна хирургия

В хирургичното лечение се наложиха нови, минимално инвазивни форми на лечение (особено VATS лобектомия и методът VAMLA). Големият плюс е, че това намалява в голяма степен страха от големите отворени гръдни операции. В наши дни престоят в болница след отстраняване на тумор в белия дроб е по-малко от седмица. Ключът към успеха се крие в стратегическата комбинация от консервативни и хирургични мерки, базирани на най-новите знания, обобщават експертите.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Hennrich PR/Wien

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -