четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОперацията при рак на белия дроб - какво да очакваме

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

Бързата, но и точна диагностика при рак на белия дроб е важна за адекватното и успешно лечение. Това заяви проф. Валтер Клепетко, един от най-уважаваните торакални хирурзи не само в Австрия, но и в Европа, който оперира пациенти във Виенската частна болница (Wiener Privatklinik). Специалистът присади бял дроб на звездата от Формула 1 Ники Лауда през лятото на 2018 г. Без тази операция на Лауда му оставали няколко дни живот.

Как се поставя точна диагноза при рак на белия дроб

През последните години технологиите, които се прилагат за изясняване на вида тумор, се развиха много. Това създава нови възможности за ефективно отстраняване дори на тумори в III и IV стадий заедно с лимфните възли към тях при недребноклетъчния рак на белия дроб например.  

Златен стандарт в диагностиката е ПЕТ скенерът. Проф. Клепетко обаче разчита много и на навигационната бронхоскопия. Тази нова технология позволява навигиране в самото бронхиално дърво. Така лекарите успяват да огледат отвътре белия дроб много по-добре. Така и диагнозата е много по-точна. Преценява се дали има разпространение на ракови клетки към лимфните възли.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Роля на бронхоскопията

Паралелно със стандартната бронхоскопия, използваме и тази с интрабронхиален ултразвук IBUS. При нея със специален бронхоскоп, снабден с ултразвук, се стига до бронхите. По този начин се получава картина от вътрешната страна на лимфните възли, която е различна от тази, получавана със старите методи.

След това обаче получените данни трябва да се разтълкуват от опитен екип. Именно в екип онкологичният комитет взема решение какво ще бъде лечението, тъй като понякога случаите са по-тежки или са преплетени и други проблеми, които изискват внимателно обсъждане.

Няколко тумор при един пациент – какво е лечението

проф. Валтер Клепетко рак на белия дроб Значението на точната диагноза се вижда и от следния случай. При мен дойде пациент, при който на снимката от СТ се виждаха лезии на 4 различни места. “Приложихме навигационна бронхоскопия и обследвахме всяко едно от образуванията. Оказа се, че всяко едно от тях е първичен тумор. При това бяха различни – анедокарцином и гранулом. Това са различни тумори, които изискват различен подход. Голямо е изкушението да се заключи прибързано, че това е тумор с много разсейки и няма какво да се направи. Но това не е така. Ние не вярваме в метастазите, а в мултифокален първичен тумор. При този пациент оперирахме всичките тумори и после назначихме адювантна терапия. Провеждаме редовен контрол, иначе има голям риск да се получи рецидив”, разказва проф. Клепетко.

Значение на хирургичното лечение

Най-честото приложение на гръдната хирургия е при рак на белия дроб. “Оперативното лечение вече се прилага и в напреднали стадии след съответната подготовка с лекарствената терапия. Тънкият момент тук е да се прецени индивидуалното състояние на пациента, кой е най-добрият вариант за него. Затова първо трябва да се види къде е туморът, дали е разпространен към лимфните възли, има ли метастази. Тук разполагаме с модерни технологии, които ни помагат за точна диагноза, да се изясни какъв е стадият”, коментира проф. Клепетко.

Модерната гръдна хирургия е миниинвазивна – използват се малки и минимално на брой разрези. Това не пречи операцията да се направи качествено, а туморът да се отстрани радикално. Проф. Клепетко пояснява, че смъртността при операциите е много ниска, въпреки че при него идват някои много тежки и сложни случаи. За последните 5 г. той загубил само един пациент тук в болницата – човекът получи инсулт скоро след операцията.

Подходът при двата основни типа рак е различен

Дребноклетъчният рак на белия дроб често се открива едва в напреднал стадий, когато има и метастази. Недребноклетъчният, е много подходящ за операция, особено когато е локализиран, а прогнозите са добри. Хирургичната техника е еднаква, но се прилага според индикациите.

При дребноклетъчния трябва по-консервативен подход. При недребноклетъчния оперираме и с разсейки в лимфните възли, при локална инфилтрация след прилагане на индукционна терапия, посочва проф. Клепетко.

Във Wiener Privatklinik оперират и тумори близо до сърцето – нещо, което в България повечето хирури не се решават да извършат. “Понякога оперираме дори и в сърцето, ако туморът го налага. Тогава използваме ЕКМОС – екстракорпорална мембранна оксигенираща система, за да подпомогнем работата на сърцето”, разказва проф. Клепетко.

Какво се прави при една и повече метастази

Ако вече има една метастаза при карцином на белия дроб – например в мозъка или надбъбреците, може да се предложи терапия. Например отстраняване на метастазатата чрез лъчетерапия (гама-нож и др.) или пък комбинация от химиотерапия и после операция в подходяща форма. След подобно лечение има пациенти, които живеят 5 г. и повече след такава терапия.

При напреднал рак на белия дроб с повече метастази в повечето случаи средната преживяемост е не повече от 1 г.

Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

Таргетните терапии – успешни, но водят до резистентност

Прицелните (таргетни) терапии са част от модерното онкологично лечение. При рака на белия дроб те са приложими при около 25% от пациентите. При тях именно се откриват онези специфични мутации, които са показание за прилагането им.

Голяма част от тези нови лекарства са т.нар. тирокиназни инхибитори, които имат осезаемо по-малко странични ефекти от класическата химиотерапия. Прилагат се при пациенти с доказана EGFR-мутация. При 60% от тях лекарството дава добър ефект и може да забави с около една година напредването на болестта. Един от минусите е, че при някои от пациентите се стига до резистентност – т.е. препаратът губи ефекта си върху раковите клетки.

Вече обаче има медикаменти от второ и трето поколение, които може да се приложат при възникване на резистентност. Това удължава времето, в което белодробният рак може да се държи под контрол.

Имунотерапията дава нови възможности 

Имунотерапията е една съвсем друга и нова терапевтична възможност. Тя е от голяма полза при пациенти, чиито ракови клетки има по повърхността си PD-L1-структури”, допълва проф. Кристоф Цилински, онколог във Виенската частна болница.

Интересното е, че и пациенти, които нямат толкова добри предпоставки (без PD-L1) могат да постигнат ефект от тази имунотерапия отбеляза онкологът. С препарати като ниволумаб с анти-PD-L1 антитела може да се вдигне “блокадата” на тумора (PD-L1, CTL-A4), с която той блокира атаките на имунната система. Така се активират собствените отбранителни сили на пациентите. Това повишава преживяемостта при рака на белия дроб – при напредналия недребноклетъчен карцином тя скача от 24 на 42% след 1 г., и от 8 на 23% след 2 г.

Проф. Клепетко отбелязва, че все още няма натрупани достатъчно статистически данни, за да се прецени в кой момент от лечението е най-добре да се дава имунотерапия. Причината е, че тя се прилага сравнително отскоро. В момента се преценява за всеки пациент конкретно.

 Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -