събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛевкемия - кои са новостите в лечението

Левкемия – кои са новостите в лечението

Левкемията обхваща като понятие няколко вида злокачествени заболявания на кръвта, при които има абнормно нарастване на белите кръвни телца. Дели се на остра и хронична, които от ствоя страна също имат подвидове. Лимфобластната и миелобластната левкемия спадат към острите заболявания. Миелоцитарната и лимфоцитарната пък са хронични. Левкемиите засягат и съвсем малки деца, като при тях обичайно се открива от вида остра лимфобластна.

Проф. Пол Кньобъл е специалист интернист от Wiener Privatklinik, болница във Виена, която предоставя на своите пациенти модерно лечение и 5-звездно обслужване. В областта на клиничните изследвания той се занимава с хемостатични автоимунни заболявания, диагноза и нови терапии при тромботична микроангиопатия, нови терапии за лечение на сепсис и др. Член е на Международното общество по тромбоза и хемостаза, Австрийското дружество по хематология и онкология, Австрийското дружество по диатбет и Австрийското дружество по вътрешни болести.

Какви са видовете левкемия и кои от тях се срещат най-често?

левкемия лечениеЛевкемия означава „бяла кръв“, а това понятие е резултат болестта, при която в кръвта се откриват твърде много бели кръвни клетки. Левкемиите са злокачествени заболявания, при които се наблюдава неконтролирано прекомерно производство на бели кръвни клетки в костния мозък (мястото, където се произвеждат кръвни клетки). В много случаи тези клетки се срещат в кръвта, но има някои видове левкемия, при които злокачествените клетки се придържат в костния мозък и изместват останалите здрави кръвни клетки. В този случай броят на белите кръвни клетки в кръвната проба може да бъде нормален или дори твърде нисък.

Съществуват остри и хронични форми на левкемия и в зависимост от вида на клетките на костния мозък, които са засегнати от злокачествената трансформация, левкемиите се разделят на миелоидни, лимфоидни или други, но също така могат да бъдат определени като  незрели или зрели левкемии.

Най-често срещаните видове са хронична лимфоцитна левкемия , хронична миелоидна левкемия , остра миелоидна левкемия или остра лимфобластна левкемия. Редки други видове са косматоклетъчна левкемия или плазмена клетъчна левкемия. Тези видове левкемии имат много различни клинични прояви, възможности за лечение и прогнози.

Какви са симптомите на различните видове левкемия?

Много от симптомите на левкемиите са резултат от изместването на здрави кръвни клетки от злокачествените левкемични клетки:

  • анемията (твърде нисък брой червени кръвни клетки) причинява слабост, недостиг на въздух, бледо лице и бърз импулс;
  • тромбоцитопения (твърде ниски тромбоцити) причинява кървене (често кървене от кожата или носа);
  • твърде ниските излекувани бели кръвни клетки причиняват инфекции, повишена температура, инфекции на венците.

При някои видове левкемия се увеличават черният дроб, далакът или лимфните възли.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Кога е наложително посещението при лекар?

Когато пациентът изпитва необяснима слабост, недостиг на въздух, нощно изпотяване, има бледо лице, треска, която не реагира на антибиотици, разширени лимфни възли, аномалии на венците е наложителна консултация с лекар и да бъде направена кръвна картина.

Как се поставя диагнозата?

кръвна група кръвни изследванияПървата стъпка на диагностицирането е простата проверка на кръвта, измерване на броя на кръвните клетки и диференциална кръвна картина (анализ на кръвта). Ако всички стойности на кръвните клетки са нормални, диагнозата левкемия е малко вероятна. Ако се наблюдават някакви аномалии в кръвната картина, е необходима консултация с хематолог.

В случай на предполагаема левкемия е необходим преглед на костния мозък. По време на тази процедура, костният мозък и малко парче кост от илиума се изпращат за задълбочен лабораторен анализ. Това може да бъде болезнена процедура, обикновено извършена с местна анестезия и леко успокояване. Рядко е необходима пълна анестезия.

Левкоцити – кога се покачват или понижават в кръвта

Защо е важно бързото диагностициране и бързото започване на лечение?

Хроничните левкемии обикновено се развиват бавно, така че обикновено има време за изчакване на прегледа на костния мозък.

Острата левкемия е спешна ситуация, поставянето на диагнозата и започването на терапията са незабавно необходими, тъй като пациентите могат да умрат в рамките на няколко дни от тежки инфекции, мозъчно кървене или органна недостатъчност.

Какви са най-новите видове лечение и какво показват клиничните проучвания?

За всеки вид левкемия е налице голямо разнообразие от терапии, но лечението трябва да бъде индивидуализирано според вида левкемия и общата ситуация. Няма обща процедура за всички видове левкемии. Хронична лимфоцитна левкемия може дори да бъде овладявана дори без терапия в продължение на много години.

Към днешна дата хронична миелоидна левкемия се лекува с тирозин-киназни инхибитори, таблетки, които трябва да се приемат дълъг период от време. Въпреки това, цитотоксичната химиотерапия е все още изборът за лечение при повечето видове остри левкемии, понякога дори в съчетание с присаждане на стволови клетки.

В момента се появяват нови молекули и стратегии за лечение за много видове злокачествени заболявания, включително левкемии. Полето бързо се разраства и е необходим опитен екип, който да избере най-добрата стратегия за лечение.

Може ли имунотерапията да замести трансплантирането на костен мозък?

Понастоящем имунотерапията с антитела, насочени към левкемични клетки, е част от много стратегии за лечение. Новите форми на имунотерапия (т.е. инхибитори на имунни контролни точки) понастоящем не се използват за терапия на левкемия, но това може да се промени.

Решението за трансплантация на стволови клетки се дължи на редица фактори и никога не е лесно решение. Причините са сложната и скъпа логистика, но и високият риск за пациентите.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -