вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДребноклетъчният рак на белия дроб е по-агресивен

Дребноклетъчният рак на белия дроб е по-агресивен

В България между 3500 и 4000 души годишно заболяват от рак на белия дроб, сочат данни на Националния раков регистър. От тях около 3100 са мъже, каза д-р Анастас Чапкънов от клиниката по специализирана хирургия в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Според него не може да се говори за рязко нарастване на случаите, но е категорична тенденцията към подмладяване на този вид рак.

Причини за рака на белия дроб – пушене и вредна околна среда

Най-честата причина за поява на болестта е пушенето, с което се свързват около 80% от случаите. Болестта засяга и непушачи, защото белият дроб е в непрекъснат допир с вредни фактори от околната среда като радон, втората най-честа причина водеща до рак и най-честата при непушачи, азбест, арсеник, берилий, кадмий, полиетилен-гликол. Рисково е пасивното пушене, както и вдишването на автомобилни газове, които стават все повече във въздуха. В цял свят ракът на белия дроб е водеща причина за смърт на населението. У нас тя се нарежда на второ място – след сърдечно-съдовите заболявания.

Продължителна кашлица е симптом при 50% от болните

По-големият брой пациенти трудно разбират кога са заболели, защото не обръщат внимание на един от най-характерните симптоми – продължителната кашлица, която не преминава с никакви лекарства.

Кашлицата е най-честият симптом и засяга до 50% от случаите. Тя заедно с появата на кръв в храчките, задух, свирене на гърдите, болка, умора и пневмония обикновено са признаци на заболяване, което ангажира белия дроб.

При разпространение на болестта към съседни структури и органи могат да се появят: промяна в гласа, трудно или болезнено преглъщане, задържане на течност около белия дроб и около сърцето, както и др. Може да има и други прояви, причинени от метастазите /разсейките/ в други органи – когато е в мозъка се получава главоболие, загуба на съзнание, гадене и повръщане, слабост, обърканост, смущения в зрението.

Ако засегне костите, пациентите се оплакват от болка. Поразен ли е черният дроб, се появява болка в дясно подребрие, съпроводено с пожълтяване на кожата, загуба на тегло, умора, гадене.

Ракът на белия дроб протича и с общи неспецифични симптоми, като липса на апетит, отслабване на тегло, анемия, хиперкалциемия /повишаване на нивото на калций в кръвта/. Когато са налице тези симптом,и е нужна консултация с лекар.

Често първото лечение е по друга диагноза

Много често първоначално тези пациенти се лекуват за пневмонии или дископатии, дължащи се на разсейки в костите, тромбофлебити и други. За да се уточни състоянието им, се провеждат изследвания, като най-напред се прави рентгенова снимка. Някои тумори могат да се видят с рентген, докато други са твърде малки или скрити зад други гръдни структури.

Възможно е също така да се установи, че има нефункционираща част от белия дроб, следствие от запушване на бронхите. Това налага болният да се изпрати на скенер. Този тип изследване дава триизмерен образ на белия дроб и позволява откриването на малки тумори, както и може да покаже разпространение на тумора извън белия дроб.

За да се докаже, че намерените изменения са наистина рак, е необходимо извършването на биопсия. При нея се взема малко парченце тъкан или течност, които се изследват под микроскоп. По този начин може да се установи наличието на тумор, както и вида на тумора.

Вземане на биопсия при рак на белия дроб 

Вземането на биопсия става по няколко начина. При бронхоскопия с малка камера се оглеждат директно въздухоносните пътища и белите дробове. С четка, щипка или игла се взима материал за изследване. При трансторакалната биопсия с различни игли се взима материал като се достига до тумора през кожата и гръдната стена.

Друг метод е медиастиноскопията, при която през малък разрез на шията се прониква в пространството между двата бели дроба и зад гръдната кост – медиастинума. Чрез специален оптичен уред и инструменти се установява наличието на рак в тази зона и в намиращите се там лимфни възли.

Плеврална пункция се прави, за да се вземе с игла проба от течност, събрана между белия дроб и гръдната стена и да се установи или отхвърли наличието на туморни клетки в нея. Торакоскопията е миниинвазивен хирургичен метод, при който с камера се прониква в гръдната кухина, оглежда се белият дроб и се взима материал.

След хистологичното доказване на диагнозата е необходимо определяне на стадия на болестта. Това е важно за планиране на най-успешното лечение. Стадирането се извършва със скенер /компютърна томография/ освен на гръдния кош, така и на корема, с ядрено-магнитен резонанс, който прави много чувствително изследване за метастази в мозъка. С костната сцинтиграфия се търсят разсейки в костите.

Проблем за пациентите у нас е, че за при диагностициране на заболяването не се прави изследване с ПETскенер, а в цял свят то е задължителен стандарт в алгоритъма за уточняване състоянието на болния. В България вече има два ПЕТскенера във Варна и в София, но броят изследвания е силно ограничен. А аз досега не съм срещал български пациент, на когото това изследване да е направено за предоперативно стадиране, отбеляза д-р Чапкънов.

Видове рак на белия дроб

Злокачествените тумори на белия дроб се делят на дребноклетъчен и недребноклетъчен. Първият вид е с агресивно поведение и обикновено при поставяне на диагнозата вече е дал разсейки. Затова се лекува с химио и лъчетарапия, като в повечето случаи не се оперира.

Недребноклетъчният рак на белия дроб се разделя на плоскоклетъчен, аденокарцином и гигантоклетъчен. И при трите вида лечението е сходно – прави се операция, ако не са се появили метастази. Хирургическата интервенция на практика е единственият начин за излекуване.

В България обаче от всички около 3700 заболели на година може да се каже, че към 3000 са диагностицирани късно и вече не са подходящи за оперативно лечение. Само 25-30% от заболелите стигат до хирургична интервенция.

Според хирурга е необходимо въвеждането на скрининг, който да обхваща всички настоящи или бивши пушачи, отказали цигарите в последните 15 години, със стаж от 30 пакетогодини, което означава в продължение на 30 години да са пушили по един пакет цигари на ден. Втората рискова група са хората на възраст между 55 и 74 години.

В САЩ скрининг програми са довели до 20-процентен спад на смъртността сред заболели от рак на белия дроб. Благодарение на изследванията със скенер сред рисковите групи карциномът се открива рано, което дава шанс за излекуване.

Пациентите с рак на белия дроб имат различни опции за лечение: хирургия, химиотерапия, лъчетерапия, таргетна терапия. Терапията, която е най-подходяща за конкретния пациент, се определя основно от хистологичния вид на тумора и стадия. Един пациент може да получи повече от един вид лечение.

Хирургията се прилага при ранен стадий на рак

Целта на оперативната интервенция е да отстрани анатомично обособена част от белия дроб, може и единият бял дроб, заедно със съседните лимфни възли.

Химиотерапията може да се назначи самостоятелно или в комбинация с другите методи на лечение. Целта е да потисне или унищожи туморните клетки.

Лъчетерапията може да се проведе във всеки стадий на заболяването. Обикновено продължава около 6 седмици.

Таргетната терапия е нов метод на лечение, който се прилага при рак, разпространил се извън белия дроб. Тя може да блокира растежа и разпространението на туморни клетки, които показват промени в определени гени. Съществуват няколко вида таргетна терапия и те се прилагат при недребноклетъчен рак.

Помага ли алтернативно лечение при рак на белия дроб

След като чуят диагнозата рак на белия дроб, пациентите скоро научават и за „алтернативните терапии“, като билки, диети, масажи, акупунктура и други. Докато някои от тези методи могат да помогнат да отшумят болката и страничните ефекти на терапията, те не могат да заместят доказаното медицинско лечение, назначено от специалист. В допълнение някои от тези „алтернативи“ могат да са вредни или да повлияят зле лечението, което получава болният.

Моля подхождайте внимателно при избора на такова лечение и говорете с онколог преди неговото започване, настоя хирургът. След като веднъж е завършено назначеното лечение, е много важно редовното проследяване. Посещенията при лекаря целят наблюдение за повторна поява на тумора.

Съществуват много различни възможности за лечение на рака на белия дроб. Макар и някои да не могат да излекуват пациента, те могат да доведат до намаляване или задържане растежа на тумора. Всяка следваща терапия, което се прилага, може да е това, което да повлияе конкретния тумор. Най силните оръжия на човек в борбата с рака на белия дроб обаче са желанието да победите болестта и вярата, че можете да го направите, заяви д-р Чапкънов.

Вижте във видеото за ранните симптоми при рака на белия дроб

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -