вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика7 г. минават от първата туморна клетка до рака на белия дроб

7 г. минават от първата туморна клетка до рака на белия дроб

Тютюнопушенето доказано е водеща причина за рак на белия дроб. Въпреки това тенденцията от последните години в световен мащаб е все по-често да заболяват жени, които никога не са били пушачи. Това съобщи доц. д-р Жасмина Михайлова, д.м.н., началник на Клиниката по медицинска онкология във ВМА. Най-често срещаният рак на белия дроб е недребноклетъчният – той представлява 85% от всички белодробни онкологични заболявания.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и третото по честота при жените. Необходима е ефективна диагностика, която е важно да бъде включена в национална стратегия. Финансирането трябва да бъде поето от НЗОК, подчерта доц. Михайлова. Смъртността от рак на белия дроб все още е твърде висока, но напоследък се забелязва тенденция за удължаване живота на болните. Това се дължи на напредъка в медицината и в голяма степен на появата на персонализираното лечение.

От първата ракова клетка до проявата на заболяването минават 7 г.

Д-р Христо Йорданов, д.м., началник на Отделението по интервенционална пулмология и бронхология към ВМА, наблегна на важността ракът да бъде диагностициран рано, за да бъде успешно последващото лечение. Той сподели, че от появата на първата ракова клетка до проявата на първите симптоми на онкологично заболяване е възможно да минат 7 години. Д-р Йорданов представи модерен метод за бронхоскопско изследване – т. нар. криобиопсия. Тя представлява вземане на материал от туморните клетки чрез метода на замразяване, а от особено значение е, че този начин е и много по-щадящ за пациента и предоставя по-добър материал за изследване.

На важността на материала за изследване се спря доц. д-р Анна Михова, д.м., бивш Национален консултант по патология. Тя наблегна на изключителната необходимост от извършване на имунохистохимичен анализ на взетите проби, с които се определя видът на тумора. В същото време, за да бъде успешно лечението на пациента е важно след определянето на вида да се извърши изследване на генните мутации в материала. Това изследване дава възможност на пациента да бъде приложено съвременно персонализирано лечение, адекватно на неговите конкретни медицински потребности.

Безплатен достъп до специалисти за пациенти с диагностициран рак на белия дроб

Добрата информираност на пациентите е важна за навременното откриване на този вид тумор и по-ефективното му лечение. Затова Национална пациентска организация обяви, че през януари 2017 г. ще стартира Факултет „Недребноклетъчен карцином на бял дроб“ към програма Университет за пациенти. В рамките на инициативата ще бъдат създадени печатни и онлайн обучителни материали, ще се проведат обучителни семинари за пациенти. За диагностицирани пациенти с рак на бял дроб се ще бъде осигурен безплатен достъп до високоспециализирана туморна диагностика, ако са подходящи за нея. Болните ще могат да се запознаят с възможностите за съвременна диагностика, да бъдат консултирани от специалисти с опит в терапията и да проведат лечение, което отговаря на индивидуалните им нужди.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -