вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолките в колената и гърба - епидемия при младите заради смартфоните

Болките в колената и гърба – епидемия при младите заради смартфоните

Лошата поза, в която много млади хора прекарват много часове всеки ден, приведени над екрана на лаптопа, компютъра или смартфона, е причина да страдат от старчески болести още преди да навършат 45 г. Това става ясно от мащабен анализ на частен здравен застраховател Bupa, цитиран от в. „Дейли мейл“. От компанията анализирали данните на повече от 60 000 медицински процедури. Оказало се, че днес младите хора под 45 години страдат от разширени вени, проблеми с колената, болки в гърба и хемороиди по-често, отколкото преди.

Артроскопията на коляното е една от най-често срещаните процедури сред британците между 36 и 45 години. На тази възраст често им се налагало да успокояват болките в гърба с епидурални инжекции. Със старчески заболявания се борят дори и младите хора на възраст от 16 до 25 години, отбелязват експертите. В тази възрастова група артроскопията на коляното също е сред петте най-популярни процедури.

Много млади хора на възраст 16-25 г. и 36-45 г. често са лекувани още от хемороиди и разширени вени. Тези заболявания също се свързват с проблеми на кръвообращението поради заседнал начин на живот. Експерти твърдят, че младите хора прекарват твърде много време пред телевизионните екрани и смартфони. Служебните ангажименти не позволяват повечето от тях да прекъснат порочният кръг. Прекарват повечето време седнали, като дори не осъзнават, колко важно е поне да седнат на удобен стол.

Предишни проучвания показваха, че навикът постоянно да се гледа екрана на смартфона може да ви загрози. Рискът да се сдобиете с двойна брадичка и бръчки по шията е много голям. Още по-неприятни са последиците, ако пък се опитвате на гледате телефона или лаптопа на тъмно. Особено опасно е, ако гледате екрана с едното око, а другото е притворено.

Призивът е към родителите, тъй като навиците на потребление се създават от ранно детство. Препоръките на педиатри от САЩ са за създване на „план за използването на медиите“. Възрастните трябва да въведат строги правила, които ограничават времето на децата пред телевизора, компютъра, смартфоните и други устройства до един или два часа на ден. В детските стаи пък не се препоръчва да има телевизор и интернет. Официалното становище е на Американската академия по педиатрия. Според специалистите безконтролното използване на медиите може да има сериозни последици, свързано е с прояви на насилие, интернет тормоз, проблеми в училище, затлъстяване, нарушения в съня и много други проблеми.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -