5 мита за хемороидите

PRINT
безплатни прегледи

Хемороидите са неприятен проблем, за който никой не обича да говори. Точно заради това по темата има много митове и легенди. Ето някои от най-разпространените заблуди.

Мит №1: Само възрастни имат хемороиди

Дори хора на 30 г. имат хемороиди, казва д-р Бернард Щритматер, председател на Професионалната асоциация на колопроктолозите в Германия. Бременност и раждане повишават риска съществуващите да се уголемят и да създадат неприятности. Всеки втори над 50 г. е страдал поне веднъж от хемороиди. В по-напреднала възраст проблемът се появява по-рядко отново, ако преди пациентът е бил излекуван.

Първи симптоми на хемороидите

Мит №2: Хемороидите винаги са много болезнени

Хемороидалната тъкан е богато кръвоснабдена и се намира в края на мускула, който затваря ануса. При появата на възелчета може да се стигне до изтичане на слуз. Парене и сърбеж са първите симптоми на хемороидите. След това може да има леко кървене, екземи или усещане за чуждо тяло. Прищипан хемороид причинява силни болки. Това обикновено е първата причина, поради която пациентите отиват на лекар, казва д-р Щритматер. Болезнени са още спукване и нацепване на кожата около ануса (анални фисури).

Мит №3: Лютото прави оплакванията по-силни

Ако кожата вече е наранена, лютата храна може да доведе до по-силно дразнене. Сама по себе си обаче не може да причини оплакване. Причините за хемороидите са в наследствената обремененост (по-слаба съединителна тъкан), запекът и силният натиск по време на изхождане. Не стойте по-дълго от 3 минути в тоалетната, съветва д-р Щритматер. Повишеното налягане в долната част на корема – заради бременност или наднормено тегло също влияе зле върху мрежата от кръвоносни съдове около ануса. Същото се отнася и до хроничното разстройство. Имайте предвид, че запекът може да е признак за понижена функция на щитовидната жлеза!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хемороидите се оперират, само ако кървят силно 
4 тревожни симптома, които всъщност са безобидни
Вредно ли е четенето в тоалетната? 
Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво 
Бъркат рака на дебелото черво с хемороиди 

Самолечението помага само в ранните стадии

Мит №4: Оплакванията често изчезват сами

Само в най-ранен стадий е достатъчно самолечение. То започва с грижлива хигиена – използване на мека тоалетна хартия, изплакване на мястото с хладка вода и внимателно подсушаване. Не използвайте влажни кърпички, може да провокират контактна екзема. При парене и сърбеж използвайте крем със съдържание на цинк или специални кремове за хемороиди.
Ако лекарят ви е предписал лекарства с кортизон, не ги използвайте прекалено дълго. Следвайте указанията за прием. Допълнително гледайте да приемате достатъчно течност и храни, богати на фибри. Ако след 14 дни не настъпи подобрение, потърсете лекар. Той ще провери дали не е налице и друго заболяване. В най-лошия случай симптомите може да бъдат причинени и от тумор на дебелото черво. Следи от кръв в изпражненията във всички случаи е повод да се потърси специализирана помощ.

Мит №5: Прегледът е много неприятен

Всъщност прегледът не е болезнен. Лекарят може да прегледа аналния канал с малка тръбичка – проктоскоп, и дори веднага да предприеме лечение на хемороиди в ранен стадий. В напредналите стадии се налага операция, обикновено в болница. Това може да се избегне с търсене на лекар навреме.

Източник: Apotheken Umschau

 

[Общо: 8    Средно: 3.1/5]
5 мита за хемороидите беше последно модифицирана от: юни 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “5 мита за хемороидите

  1. DoctorsAsk каза:

    Макар да не е много популярно, напоследък това българско растение често намира приложение в медицината. Коренът на билката се използва при лечение на различни заболявания. Змийската хурка действа кръвоспиращо и противовъзпалително, регенерира и обезболява. Свойствата му са подходящи за лечение на хемороиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *