четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБъркат рака на дебелото черво с хемороиди

Бъркат рака на дебелото черво с хемороиди

33% от новооткритите случаи у нас на рак на дебелото черво са в стадий IV, предупреждават от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Затова просветните кампании за пациенти са много важни, карат хората да обръщат повече внимание на профилактиката, обясни Жени Адърска, председател на асоциацията. Гигантски макет на дебело черво дава нагледна представа как възникват туморите.

Ранната диагностика на третата по честота туморна локализация е изключително важна. Тя се нарежда на второ място като причина за смърт сред всички злокачествени заболявания.

Всяка година в България се регистрират над 4 600 случая на рак на дебелото черво, което се равнява на 13,4% от всички тумори. В САЩ годишно има 146 000 нови случая, а в Европа – 412 900, или отново 13% от всички тумори. За съжаление, цифрите за България сочат тенденция за увеличаване на заболяемостта: за 2007 г. са регистрирани 4599 случая, за 2008 г. – 4625, за 2009 г. – 4584, а прогнозата за 2010 г. е 5014 нови диагнози. Още една мрачна особеност на картината на заболяването у нас е, че се открива твърде късно – 33% от случаите са в стадий IV, за разлика от развитите страни, където този процент е между 20-25%. Открит навреме, ракът на дебелото черво е лечим, но дори и при напредналите форми има много възможности болестта да се контролира и овладее като хронично заболяване. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80 и 90%, а при напредналите – от 60 до 30%.

Вижте още: Кои изследвания откриват рака на дебелото черво

Симптоми на рака на дебелото черво

Най-честите симптоми на заболяването, като намаляване на теглото, слабост, анемия, неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене са нехарактерни и често се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта. Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация със специалист са от решаващо значение. В сравнение с други основни туморни локализации, при рака на дебелото черво както времето от появата до осъзнаването на симптомите (средно 55 дни), така и времето от първите симптоми до насочването към специалист (средно 30 дни) за най-дълги. Има данни, че пациентите, които търсят медицинска помощ с три или повече месеца закъснение, са с 12% по-ниска петгодишна преживяемост в сравнение с тези без забавяне .

Ето какво казва Евгения Адърска, председател на АПОЗ: „Липсата на активност означава, че приемаме равнодушно 4600-те нови случая годишно, както и факта, че около 1500 от тях се откриват в стадий, който не позволява ефективна медицинска намеса… Ние питаме: Защо да зависим от ред причини, които вземат от дните ни живот? За да е по-силна провокацията, ще се опитаме да покажем как изглеждат нещата отвътре. Нека всеки прецени за себе си, за децата си, дали може да продължи да нехае.“

Съвети на специалистите за предазване от колоректален карцином

За да се предпазим от рак на дебелото черво, трябва да спазваме разумен хигиенно-диетичен режим. Установена е директна връзка между честотата на рака на дебелото черво и консумацията на месо, животински мазнини и алкохол. Някои хора не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, които съдържат фибри. А фибрите (баластни вещества) са важни за изчистването на червата от токсини. Наднорменото тегло също влияе негативно.

Навременно посещение при специалист при първи нехарактерни симптоми като лесна умора, анемия, загуба на тегло, отпадналост, неразположение в корема, бучка в корема и кървене е особено важно. Нащрек трябва да са най-вече хората над 60 години, тъй като 83% от случаите са след тази възраст.

Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът на дебелото черво се лекува успешно. Съвременната медицина доказва категорично, че заболяването може да се предолее. В този процес е много важно и надмогването на митовете и стигмата, които тегнат над диагнозата. Ето защо има смисъл да се говори повече за профилактика.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -