вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГазове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото...

Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво

Всяка година над 5000 българи получават диагнозата рак на дебелото черво. За повечето тя идва напълно неочаквано. За разлика от много други страни в България колоноскопията не е част от пакета за профилактика, а много малко хора правят това изследване по своя инициатива. Може ли изобщо да се разграничат ранните симптоми по някакъв начин? По принцип това е много трудно, казва д-р Костадин Зарков, хирург от Пета градска болница в София.

Съществуват т.нар. малки симптоми за предстоящ опасен процес в организма. Ако им се обърне внимание още в самото начало, тогава и лечението ще бъде по-успешно. Страшната болест рак започва точно по този начин – с малки симптоми, Има и нещастни случаи, когато той се появява бързо и изведнъж, но те са по-скоро изключение. А ако човек, на когото му е бил открит карцином, се замисли какво му се е случвало година-година и половина до две по-рано, ще открие, че е имал специфични признаци. На които не е обърнал внимание. На това ще се спрем и ние при рака на дебелото черво, който всяка година застига все повече българи.

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Много пациенти не обръщат внимание на малките симптоми

колоноскопия на дебело черво

Промени във физиологичните изхождания на човека като по-чести позиви да се отиде до тоалетна, неудовлетворителност, по-осезателно газообразуване, без да е променен начинът на хранене, са симптомите месеци преди да се развие болестта. Друг сигнал е отпадналостта или лесна уморяемост, които не са били характерни за общото състояние на пациента. А щом се стигне до патологични изхождания като тези с наличие на кръв и слуз, до подуване на корема или невъзможност да се изхвърли преработената храна от организма, е сигурно, че човекът се нуждае от лекарска помощ, но заболяването е в напреднал стадий.

За съжаление за българите с рак на дебелото черво е характерно, че не обръщат внимание точно на описаните малки симптоми. Когато се срещаме и водим разговор, те разказват как всъщност оплакванията са започнали преди година-година и половина, но заради динамиката на живота не са им отдали внимание. Само че цената, която впоследствие плащат, е много висока. Подобно поведение не е оправдано при активното население (защото има много възрастни и самотни хора, които просто няма кой да заведе до болницата). А по-младите претендират, че са запознати с опасностите на заболяванията, че имат достъп до информация, още повече ако живеят и в райони с добре изградена медицинска помощ. Тези българи сами трябва да търсят лекаря, а не да чакат фамилният доктор да установи заболяването и да казват: „Ама аз бях при джипито, той не ми даде талон“. Става дума за вашето здраве, талонът е хартия. Толкова много лечебни заведения има в големите градове, така са струпани на по няколко метра, че който и да влезе в болниците, на никого няма да му бъде отказан профилактичен преглед дори и без талон. Въпросът е само да се отиде до кабинетите.

Фиброколоноскопия е златен стандарт за поставяне на диагноза

Златният стандарт в Европа и САЩ за скринингово изследване на рака на дебелото черво предвижда извършване на фиброколоноскопия. При хората над 50-годишна възраст тя трябва да се прави един път на 5 г. Това важи и за пациентите, които нямат никакви оплаквания. Различните асоциации на гастроентеролозите и хирурзите по света отчитат спад на смъртността от рак на дебелото черво, ако фиброколоноскопията се извършва над 50 г. Да, заболеваемостта не намалява, но пък когато болестта се открие рано, то лечението е успешно.

Човек, който в семейството си има болен с рак на дебелото черво, той пък задължително трябва да се подложи на изследването, като стигне въпросната възраст. Често хората ме питат трябва ли и на 30-40 г. също да се изследват, ако нямат никакви симптоми. Отговорът е – не. За да се извърши изследването, първо трябва да отидете при личния лекар. Той вече ще ви препрати към хирург или специалист, който ще направи фиброколоноскопията. Дори и без талон, защото болниците зависят от притока на пациенти.

Много важно е хората най-сетне да разберат, че веднага трябва да отидат на лекар, ако имат кървене при изхождане или заради развила се хемороидална болест. Тогава трябва да се намери време и начин за фиброколоноскопията. Така ще се открие какво е причинило съпътстващата патология и как да й бъде отговорено с лечение. Кои са „прицелните“ групи за рака на дебелото черво? В последните 10-20 г. честотата на заболяването значително се повиши. То еднакво поваля мъжете и жените най-засегнати са хората над 60-70 г. За съжаление обаче се забелязват болни и под 50 г. Причините са едни и същи открай време: наследствена предразположеност, стрес, заседнал начин на живот, наличие на рискови съставки в хранителните продукти, на радиационни излъчвания в околната среда.

Полипите на дебелото черво – симптоми, диагноза и лечение

Лечението на тумора на дебелото черво основно е оперативно

Когато той е в началните фази, е напълно преодолим. А в по-напредналите, пак е лечим чрез хирургия, химио- и лъчетерапия и може да се гарантира подобряване на живота. Най-важното е пациентът рано да дойде при нас, хирурзите, което обаче куца в системата. Все още оперираме напреднали тумори. От една страна, заради немарливост на пациента, но и заради пропуски в сектора като ненавременно обхващане на уязвимите групи. А причината за това е, че нещо във веригата лекар – пациент се е скъсало. Друго обяснение е, ако колега не-навреме е пратил болния на изследване или диагнозата не е поставена правилно, заради погрешно интерпретиране на някои симптоми.

Избягвайте тлъсто и люто

Богатите на мазнини и тлъстини храни, шарените меса, пикантните ястия и тези, които причиняват запек или трудно изхождане, са опасни за дебелото черво. А благоприятно въздействие му оказват всички продукти, които водят до нормално функциониране на стомашно-чревния тракт като плодовете, зеленчуците и киселото мляко, казаха специалисти. Рисков фактор за рак на дебелото черво е алкохолът, затлъстяването, диабетът, жлъчно-каменната болест (тя често се съчетава с тумора на дебелото черво). Хемороидите не са причина за този вид карцином, те са отделна болест.

Свързани теми:

Разпространена в устата бактерия свързана с рака на дебелото черво

Наш учен изобрети хапче, което открива рака на дебелото черво

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

2 коментара

  1. Меко казано това е една много смотана статия. Газове = рак. Ако ядем повечко фибри (овес, зеленчуци, плодове) и имаме газове, пак ли ще е РАК? Ако работим като строителни работници и бъхтим по цял ден, като в края на деня сме уморени пак ли е РАК? А може би имаме рак заради пиенето на повечко газирани напитки. Леле, колко газове само….
    Драги ми люде, ако не ядете, пиете и сте уморени и пак имате газове, значи е рак.

  2. Висококалоричните и лесно смилаеми продукти водят до забавено предвижване на съдържанието по червата. Поради това канцерогенните вещества , които може да се съдържат в храната или се и изработват от бактериите в червата, въздействат твърде дълго върху лигавицата на правото черво. Известно е, че сред вегетарианците практически не се среща рак на правото черво.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -