петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюД-р Велев: Оперирах 13-годишна с огромна киста на яйчника

Д-р Велев: Оперирах 13-годишна с огромна киста на яйчника

Д-р Велев, кои са най-честите гинекологични болести през последните години и защо има толкова много ракови заболявания, които се откриват в късен стадий, когато лечението е скъпо, а резултатът не особено добър?
– Туморите и онкозаболяванията са съвременният бум. Вчера оперирах 13-годишно момиче с огромна киста на яйчника. Това е тревожно и не е обичайно. През последните 5-6 години страшно се увеличиха и миомите на матката. Дали това се дължи на стреса или на храните, които са богати на естрогени, нямам отговор.

Миомите също са много често срещани и се откриват при все по- млади жени – във възрастта 25-30 г. Преди време това беше екзотика и миомите се откриваха след 40-45-годишна възраст. Ендометриозата също зачести. Сега всяка втора киста на яйчника е ендометриозна. В 80% от случаите се налага отстраняване на матка заради миома при жени над 35-40 години. Месечно правим 25-30 операции. Това заболяване води до инвалидност – жените имат много силни болки по време на месечния цикъл, а последиците са стерилитет.

– Вероятно една от причините е, че липсва профилактика. Жените трудно се мотивират да се прегледат, особено ако нямат оплаквания?

– През последните години онкозаболяванията се увеличават и то все по-често при жени в млада възраст. Откриваме злокачествени заболявания дори и при бременни, което е казуистика. Преди години беше чудо да видим бременна с карцином на шийката на матката – събираше се цялата болница. Сега само за 2 години в „Шейново“ има 3-4 случая. Специално за рак на шийката на матката няма никаква профилактика. Дано ситуацията да се промени с програмата „Спри и се прегледай“, която е насочена към ранна диагностика на рака на шийката на матката и на гърдата, защото през последните години статистиката е стряскаща. За да не продължи тази тенденция, имаме нужда наистина от профилактика.

– На какъв период от време трябва да се прави цитонамазка за ранно откриване на рак на шийката на матката?

– Важно е да се обхванат всички жени, а не толкова изследването да се прави редовно. У нас обаче няма никакъв цитологичен скрининг. Цитонамазка може да се прави и на 2 години – важно е обаче да не се пропуска и да се обхванат всички жени, това сочат проучванията. Ако включим голям процент жени, ранното откриване на предракови състояния ще е успешно. При рака на шийката на матката има един много важен момент, че в началните етапи този вид рак се лекува много лесно, успешно и щадящо за жената. Може да стане дори амбулаторно.

Докато в следващите етапи, когато карциномът стане инвазивен, трябва да се отстранят и матката, и яйчниците. Налага се и лъчетерапия. А резултатът от лечението и преживяемостта драстично намаляват. Това се отнася и за рака на ендометриума. Този вид рак в последните години бележи страхотен бум. Той засяга по-възрастните жени. Особено уязвими са тези, които имат хипертония, диабет или нарушение в обмяната на кръвната захар. Тази група жени е изключително предразположена към заболяването. Профилактиката, един ултразвуков преглед и измерването на дебелината на ендометриума може много по-рано да ни насочи към тази диагноза. Възрастните жени обаче смятат, че щом нямат цикъл, няма нужда да ходят на доктор. Същото се отнася и за рака на яйчника.

Преди няколко месеца оперирах жена, която имаше 18-килограмов злокачествен тумор на матката. Огромно нещо. Тя беше на консултация при мен преди година и й казах, че трябва да се оперира незабавно. Тя обаче твърдеше,че не може, че е заета, защото дъщеря й е абитуриентка. Все по-често откриваме и полипи на шийката на матката, които са доброкачествени. Отстраняват се лесно, без отворена операция. А възстановяването е много бързо.

– Каква е равносметката – през миналата година „Шейново“ имаше доста проблеми?

– Миналата година за нас беше много тежка. Тази не започнахме добре, но постепенно набираме скорост. Второто тримесечие имаме 5% ръст на раждаемостта спрямо първото. Юли – 15% нагоре, а август – 20-25% ръст. Така болницата тръгва с обороти, които бяха обичайни и привични. Това пък ни изправи пред проблем за лимита. Наложи се да пишем до Здравната каса, защото стана ясно, че ще надхвърлим определения лимит и ще ни трябват допълнително средства.

– Кои са най-силните сектори?

– При нас по традиция ендоскопската хирургия е много силна, лапароскопиите също – започнахме да правим по-големи отворени операции при рак на матката, яйчника. Успяхме да привлечем и ценни кадри – имаме двама неонатолози, имаме и двама патоцитолози, което ускори обработката на резултатите. Открихме нов консултативен кабинет и сега той работи по програмата „Спри и се прегледай“ за рак на маточната шийка и на млечната жлеза съвместно с МЗ и социалното министерство. Предстои да дигитализираме и рентгена, което значи, че пациентите няма да получават изследвания на старите плаки, а на СД. Това е модерно и полезно, защото съхранява по-добре образа и може да се изпраща по интернет за консултация. Дава възможност и за съпоставяне с предишни изследвания.

Редактор Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -