сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюКисти по яйчниците при момичета често са просто грешна диагноза

Кисти по яйчниците при момичета често са просто грешна диагноза

Кистите по яйчниците  (поликистозни яйчници) при тийнейджърките понякога са просто неправилна диагноза – фоликулите на здравия яйчник погрешно се интерпретират като кисти. Нередовният цикъл в тази възраст може да се дължи на стрес в училище или на строга диета. Пуберитетът е възраст на хормонално съзряване и е добре родителите да са наясно, кои са основните проблеми. Проф. Милко Сираков, водещ специалист в областта на детската гинекология с уникален опит, споделя в това интервю практически наблюдения и съвети за най-често срещаните проблеми във възрастта на хормоналното съзряване. Интервюто е взето по време на XVIII-а Национална среща „Медии, обещство, семейство, традиции“, която се проведе в курорта Албена от 31 май до 2 юни 2019 г.

Кога започва пуберитетът и какво се смята за нормално в тази възраст при момичетата?

пуберитетът при момичетата настъпва на около 11 г.

За България като норма се приема, че първата менструация идва на 12 години и половина. Началото на пуберитета е година и половина по-рано, т.е .на около 11 г. С идването на цикъла всъщност завършва първата част от пуберитета. Оттам нататък се смята, че на организма са нужни около 2 г. за донастройка и хормонално съзряване. В Германия например са преценили, че този период продължава не две, а пет години. През този период е нормално цикълът да не е съвсем редовен. Вероятно истината е някъде по средата – хормоналните настройки отнемат между 2 и 5 г.

Вярно ли е, че пуберитетът настъпва по-рано в сравнение с преди няколко десетилетия?

Нямам такова впечатление. Само при ромите се забелязва, че първата менструация настъпва по-рано – на около 10 г.

Често срещана ли е нередовната менструация, заради което пациентите ви търсят?

Не е повод за притеснение, ако през първите две години цикълът е нередовен. Все пак препоръчвам на родителите да обърнат внимание върху начина на живот на детето, как се храни то, дали спортува. Стресът е мощен фактор, който оказва влияние. Има няколко  гимназии в София, откъдето имам много пациентки. Вероятно товарят децата много и се получават менструални нарушения.

Друга често срещана причина е някаква крайна диета. В тази възраст децата започват да се вглеждат във външния си вид. Като чуят коментар от други деца, че са дебели или имат шкембе, решават да вземат сериозни мерки. Имал съм пациентки – ученички, които спазват драстични диети и свалят по 20 кг за един месец. В такива случаи почти задължително менструацията ще спре. Понякога хормоналните системите така блокират, че са нужни 2-3 г., за да се възстановят нещата. Вече имаме няколко случая, когато 3-4 г. след спиране на менструацията цикълът не се връща.

Кои са основните хормони, които се проверяват?

лабораторно изследване

На първо място е изследването на хипофизарните хормони – FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон). Това са хормоните, които стимулират яйчниците. В този момент LH е малко над нулата, а FSH – около 2-3 до 4 международни единици. Когато настъпи пуберитета, и двата хормона стават около и над 2 международни единици.

Спре ли менструацията поради стрес (диетата действа като вид стрес) или нервно напрежение, FSH става малко над нулата. Докато стойностите са такива, ние нямаме друг начин на въздействие освен психотерапия. Опитваме се да убедим момичето да промени начина си на живот и хранене. Ако това стане, нещата обикновено се нормализират.

Не може да се въздейства медикаментозно на хипофизата (която всъщност въздейства на яйчниците), затова чакаме центърът да се разблокира по естествен път. През това време, за да поддържаме нормалното състояние на  организма, предписваме на момичето хормонозаместителна терапия. Медикаментът поддържа нивото на естрогените и така се предизвиква менструация. Препаратът не е идентичен с противозачатъчните средства, които целят потискане на дейността на яйчниците. При тийнейджърките няма такава нужда – напротив, трябва ги да оставим да работят спокойно.

Това са медикаменти, които се дават и на възрастни жени, например след махане на матката или в менопауза. Лекарствата нямат странични действия, само заместват това, което организмът не произвежда.

Кои са основните причини за кисти по яйчниците – гени или начин на живот?

За кистите по яйчниците се говори много, но истината е, че понякога тази диагноза се слага погрешно. Нормалният яйчник в пуберитета е като топче с големина на синя слива, а по него има фоликули (мехурчета). По това се познава работещият яйчник. Ако няма мехурчета, значи не работи.

В един нормален работещ яйчник има фоликули, които изглеждат като кисти, но не са.  Много често при преглед на органите в коремната кухина с ехограф на пациентката се казва, че има поликистозни яйчници, а това всъщност са фоликулите. Строго погледнато това са малки кистички, но това е нормалното положение.

Имал съм пациентки в млада възраст, на 25 г., заради спрял цикъл. Прегледът с ехография на яйчниците показва, че те са като “изсъхнали”, по тях няма фоликули. Хормоните са с менопаузални стойности, а яйчниците са загинали. Най-често причината е автоимунно заболяване. Такива случаи не са много чести, но ги има.

Как се поставя диагнозата при кисти?

Има утвърдени т.нар. Ротердамски критерии за диагноза – ако те са изпълнени, значи има поликистозна болест. Те са следните:

  • затлъстяване;
  • окосмяване на мъжки места;
  • менструация през 3-4 месеца или по-рядко;
  • определени стойности на хормоните –  LH, FSH съотношението е над 3,5, а трябва да е под единица;
  • високи стойности на естрадиол и тестостерон.

Тези критерии бяха приети като консенсус в гинекологията. Поликистозните яйчници  не са чак толкова често явление, просто понякога се бъркат.

Какви са първите мерки за справяне с кистите?

диета за отслабване

Борбата с излишните килограми е основна задача. Диетата обаче трябва да е разумна, защото тя може да доведе до спиране на менструацията. Препоръката на диетолозите е момичетата да отслабват с не повече от 1 кг на месец. Тогава организмът не го го приема като стрес, а и човек свиква да живее по нов начин. Обикновено препоръчвам прости мерки – спиране на сладки и тестени храни, а в добавка някакво движение, спорт – може и танци или разходка.

Каква е връзката на кистите по яйчниците с инсулина?

Наднорменото тегло в ¾ от случаите води до инсулинова резистентност. Това е състояние, при което клетките стават нечувствителни към инсулина. Той играе ролята на ключ, който отваря клетката, за да приеме тя глюкозата и да я използва като гориво. При инсулинова резистентност панкреасът се старае да компенсира и започва да отделя все повече от този хормон, който постепенно се изчерпва. Ако при нормална инсулинова чувствителност нивото на този хормон е 5 до 20 единици, при инсулинова резистентност то е 120-150. Изтощаването на панкреаса влече е свързано с появата на захарен диабет, който може да се открие и при млади хора.

Яйчниците имат рецептор за инсулин и това е връзката с инсулиновата резистентност. Високите стойности на инсулин в кръвта при наднормено тегло блокират яйчниците. Тяхната дейност се обърква. Променя се хормоналният баланс – повишават се нивата на хормоните естрадиол и тестостерон. Външността на момичето е характерна – наднормено тегло, окосмяване по лицето.

Какво е вашето мнение за HPV ваксината, която се поставя на 12-13-годишните? Имате ли наблюдение за странични ефекти?

Категорично не съм видял нито един случай на сериозни странични ефекти от ваксината у нас, откакто тя се прилага. Аз самият съм поставял многократно ваксината и винаги казвам на майките да ме търсят, ако се появи проблем. Наблюдавам всички процеси откакто немският учен Харалд Цурхаузен доказа, че HPV вирусът е причинител на рака на маточната шийка и взе Нобелова награда за това.

Моят опит като лекар е оставил отпечатък у мен. Като начинаещ доктор бях разпределен в Онкологичния център във Враца, където видях доста случаи на напреднал рак на маточната шийка. Точно затова безусловно подкрепям масовата имунизация срещу HPV.

Нормално разсъждаващи майки, които нямат предразсъдъци за ваксината, дори са ентусиазирани. Те разбират рисковете, свързани с папилома вирусите. Много от тях имат познати или близки с предракови изменения или дори с рак, затова знаят, че рискът е реален, ако не се предпазят.

Проблемът идва от антиваксиналните движения, които пишат неверни неща в интернет. При това го правят с апломб и самочувствие на много знаещи и можещи, въпреки че сред тях няма лекари. Чели са някаква литература, новини в медии. Понякога става дума просто за съвпад на обстоятелства като време – момичето получава сериозен здравен проблем в периода след имунизация и това се отдава на ваксината. След време обаче се установява, че причината е била друга.

Автор Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -