четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМозъчни пейсмейкъри при паркинсон вече ще се заплащат от НЗОК

Мозъчни пейсмейкъри при паркинсон вече ще се заплащат от НЗОК

Официално днес в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” бе даден старт на реимбурсирането от НЗОК на процедурите по дълбоката мозъчна стимулация (ДМС), които са единствен шанс за някои пациенти с паркинсон. Досега имплантите бяха финансирани лично от самите болни, като стойността им е около 40 000 лв.

Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” от април 2013 год., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години.  Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината е осемнайсет, като част от тях са за първична имплантация, а другата за смяна на батериите на вече поставени устройства.

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт. Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно днес ще бъде сменена батерията и на още един пациент – 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

„НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България – доц. Красимир Минкин (на основната снимка). Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 година.

Лечение на паркинсон с експериментален препарат дава нови надежди

Дълбоката мозъчна стимулация е метод за лечение на паркинсон

дълбока мозъчна стимулация при паркинсонТя представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове (на снимката е операционната зала в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“), които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри.  ДМС е предназначен за пациенти , които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

За съжаление не всеки пациент е показан за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

Към момента дванайсет нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани.  При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането  на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

10 по-малко известни симптома на болест на Паркинсон

В 90% резултатите са много добри

Общо трийсет и двама са пациентите, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години, откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства.

Резултатите при тези трийсет и двама болни са съпоставими с пациентите по света. 90 % са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10 % са с подобрено здравословно състояние. При 60 % от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията. Това обясни неврохирургът, д-р Калоян Габровски, част от екипа прилагащ иновативната терапия в България още от първия ден.

Освен за пациенти с напреднал Паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.

„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, разказа доц. Минкин. Известният неврохирург се надява в един бъдещ момент финансирането от НЗОК да обхване и тези диагнози.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -